Prima pagină » Actualitate » Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Guvernul României a aprobat normele de aplicare pentru masă caldă în școli, în anul școlar 2022-2023. Proiectul, denumit în continuare pilot, deși se află în al 7-lea an de derulare, a fost extins la 350 de școli, dar până acum a fost  publică doar lista cu 300 de școli.

O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct reprezintă meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei.

În normele de aplicare, aprobate de Guvern la două săptămâni de la începerea școlii, nu se precizează și de când ar putea primi elevii pachetul alimentar, totul depinzând de licitații, scrie edupedu.ro.

De altfel, în fiecare an, normele de aplicare ale programului pilot au fost adoptate după începutul școlii, ceea ce duce la suspendarea dreptului la masă caldă pentru copiii incluși în proiect.

Cadrul legal precede organizării licitațiilor și apoi a mesei propriu-zise, chestiuni care pot dura între 30 și 90 de zile. Abia după publicarea normelor în Monitorul Oficial pot începe procedurile de licitație.

Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul Educației „să aleagă școlile care au cu adevărat nevoie de acest program”, dar nu se precizează de când pot primi elevii masa caldă, .

Un pachet alimentar conține:

  • produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
  • produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
    legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Bugetul alocat programului nu s-a schimbat, deși numărul școlilor a crescut, la fel și tariful unui meniu zilnic pentru un elev la 15 lei, de la 10 lei (tarif stabilit în 2018-n.r.).

Astfel, un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering.

Acolo unde nu există această posibilitate există opțiunea sanvișurilor ambalate după norme standard.

„Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și
pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, potrivit hotărârii de Guvern.

Meniul pe care îl pot avea copii, recomandări avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică:

  • Ciorbă de legume;
  • Supă de pui cu legume;
  • Ciorbă de văcuță cu legume;
  • Legume cu piept de pui la grătar;
  • Mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • Pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • Piure de morcov cu grătar de pui;
  • Piure de cartofi cu piept de curcan;
  • Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • Ghiveci de legume cu pui;
  • Orez cu legume și pui la tava;
  • Sufleu de broccoli cu brânză;
  • Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
  • Tocană de legume cu orez brun;
  • Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
  • Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
  • Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
  • Macaroane cu brânză;
  • Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
  • Quinoa cu legume;
  • Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
  • Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
  • Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).

Recomandarea video

Mediafax
Zilele cu dezlegare la pește rămase până la Crăciun
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Prosport.ro
Mădălina Ghenea i-a înnebunit pe arabi. Cum și-a făcut apariția în Qatar
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Alegeri Primăria București 2025. Capitala votează astăzi primarul general. S-au deschis secțiile de votare
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
Ultimele imagini cu Rodica Stănescu înainte să moară! Se transformare radical de dragul iubitului. Intervenții estetice și...
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Un EXPERT spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat INTELIGENTE
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Astronomii au descoperit că sateliții înghețați ascund o geologie violentă