Deficitul bugetar cu care se confruntă România ar fi unul mai mare decât cel anunțat de guvernanți. Practic, la nivelul anului 2024, acesta ar ajunge la 9,28%. Întrebat despre acest aspect, înainte de ședința de la Guvern, ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a declarat că toate cheltuielile bugetare trebuie să se încadreze la nivel de 7%. Reprezentantul guvernamental a mai spus și ce se întâmplă cu banii pentru asistență socială.
Cheltuielile bugetare ale României nu trebuie să depășească planul de 7%, pentru că acesta va influența bugetul pe anul 2025. Ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a vorbit despre ce se va întâmpla cu banii pentru asistență socială și salariile din centrele de plasament.
„Deficit este 8,6%, pe cash. An de an, de fiecare dată deficitul ESA(n.r. SISTEMUL EUROPEAN DE CONTURI, standard utilizat la nivel UE) este mai mare decât deficitul pe cash. Cifrele sunt clare vom anunța luna aceasta și deficitul sa se va raporta la comisie, așa cum și la începutul anului 2024 deficitul ESA a fost mai mare. O să fie mai mare decât cash.
Nevoia de finanțare depinde exact de bugetul pe care îl avem. Ne încadrăm în 7% și acest deficit ne influențează bugetul pe 2025, pentru că acele cheltuieli au fost luate în calcul la elaborarea bugetului”, informează ministrul de Finanțe.
În ceea ce privește banii pentru serviciile sociale, Tánczos Barna a transmis primarilor că mai spus că se vor achita și că trebuie să „ne încadrăm deficitul de 7%”.
Va urma și o discuție cu reprezentanții Băncii Mondiale despre care ministrul Barna a afirmat că se va axa pe „finanțarea deficitului pe termen mediu și pe termen lung. Este o întâlnire anuală a Băncii Mondiale la care participă toate statele care sunt în legătură directă cu Banca Mondială. Ne propunem să găsim soluții de finanțare pe termen mediu.”
CITEȘTE ȘI: