Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”

Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”
Florin Cîțu: Este important să rămânem vigilenţi şi să ne vaccinăm, este singură soluţie de a scăpa de pandemie

Pogromul de la Iași – 27-30 iunie 1941 – a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. Potrivit datelor oficiale, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la această tragedie, iar premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj prin care își exprimă speranța că astfel de atrocități nu vor mai avea loc niciodată.

”Minți întunecate” au decis uciderea a mii de oameni, în acele zile de tristă amintire și nimic nu poate să justifice tot ceea ce s-a petrecut atunci, transmite premierul României.

”Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura și antisemitismul au întunecat minți și au împins decidenți și reprezentanți ai structurilor de forță de atunci la acte de violență și crime împotriva evreilor din Iași.

Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci și nimic nu poate șterge suferința miilor de evrei ieșeni scoși atunci din propriile case, despărțiți de familii, înghesuiți în trenurile morții și în camioane în condiții cărora cei mai mulți dintre ei nu le-au supraviețuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporții împotriva populației de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărțit lumea, au persecutat și au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere și revoltă suferințele lor și nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”, transmite Florin Cîțu.

Florin Cîțu: ”Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”

Astăzi a fost inaugurat și Muzeul de Istorie a Pogromului de la Iași, iar Florin Cîțu consideră că este vorba despre un gest firesc și cuvenit ”împotriva uitării”. 

Pericolele globale contemporane afectează oamenii, indiferent de rasă sau convingeri religioase, iar premierul României transmite că doar solidaritatea poate asigura o stabilitate pe termen lung.

”Inaugurarea de astăzi a Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941. Le suntem datori să conștientizăm că suntem toți egali în fața pericolelor globale și doar fiind solidari putem depăși orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toți responsabili, ne afectează în mod egal pe toți. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare.

Asistăm, din păcate, și acum la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naționalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu și, prin manipulare, incită la ură și violență. Românii își doresc altceva și au luptat pentru valorile democrației și convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorința, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni.

Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”, încheie Florin Cîțu mesajul transmis la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului