Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”

Mesajul premierului Florin Cîțu la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași: ”Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”
Florin Cîțu: Este important să rămânem vigilenţi şi să ne vaccinăm, este singură soluţie de a scăpa de pandemie
Publicat: 29/06/2021, 14:46

Pogromul de la Iași – 27-30 iunie 1941 – a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. Potrivit datelor oficiale, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la această tragedie, iar premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj prin care își exprimă speranța că astfel de atrocități nu vor mai avea loc niciodată.

”Minți întunecate” au decis uciderea a mii de oameni, în acele zile de tristă amintire și nimic nu poate să justifice tot ceea ce s-a petrecut atunci, transmite premierul României.

”Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura și antisemitismul au întunecat minți și au împins decidenți și reprezentanți ai structurilor de forță de atunci la acte de violență și crime împotriva evreilor din Iași.

Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci și nimic nu poate șterge suferința miilor de evrei ieșeni scoși atunci din propriile case, despărțiți de familii, înghesuiți în trenurile morții și în camioane în condiții cărora cei mai mulți dintre ei nu le-au supraviețuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporții împotriva populației de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărțit lumea, au persecutat și au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere și revoltă suferințele lor și nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”, transmite Florin Cîțu.

Florin Cîțu: ”Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”

Astăzi a fost inaugurat și Muzeul de Istorie a Pogromului de la Iași, iar Florin Cîțu consideră că este vorba despre un gest firesc și cuvenit ”împotriva uitării”. 

Pericolele globale contemporane afectează oamenii, indiferent de rasă sau convingeri religioase, iar premierul României transmite că doar solidaritatea poate asigura o stabilitate pe termen lung.

”Inaugurarea de astăzi a Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941. Le suntem datori să conștientizăm că suntem toți egali în fața pericolelor globale și doar fiind solidari putem depăși orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toți responsabili, ne afectează în mod egal pe toți. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare.

Asistăm, din păcate, și acum la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naționalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu și, prin manipulare, incită la ură și violență. Românii își doresc altceva și au luptat pentru valorile democrației și convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorința, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni.

Fie veșnică memoria victimelor Pogromului de la Iași și a Holocaustului din România!”, încheie Florin Cîțu mesajul transmis la împlinirea a 80 de ani de la Pogromul de la Iași.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Unde lucrează soția lui Nicolae Ciucă. Salariul anual pe care îl are
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Veste ȘOC despre mama gemenilor care au murit în urma căderii de la etajul 10....
Germania dă semnalul în Europa! Undă de șoc pe tot continentul. România, direct vizată
Ora de iarnă 2021. Ce s-a întâmplat cu schimbarea orei? Avem ultimele informații
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...