Șefa ANM, Elena Mateescu, a anunțat că au fost actualizate mesajele meteorologice, în această dimineață, respectiv prelungirea informării meteorologice până luni după-amiază, la ora 18:00, având în vedere fenomenele de instabilitate atmosferică și cantitățile de apă însemnate.
„Astăzi și mâine, mai ales în partea de vest, centru și nord a țării, dar și la munte, vor fi perioade cu averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în Carpații Occidentali, dar și în nordul Orientalilor și vestul Meridionalilor. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, putem să consemnăm cantități de apă între 15-25 l/m², local peste 40 l/m². Vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben până în această seară, la ora 20:00 pentru zona Banatului, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, dar și Carpații Occidentali și Meridionali. Vântul va putea avea intensificări de 50-60km/h în zonele mai joase, izolat chiar 70km/h, iar la altitudini mari de peste 1.700 m rafale de peste 80-110km/h. Iar a doua atenționare meteorologică de cod galben va intra în vigoare în această seară, la ora 20:00, până mâine seară, la ora 20:00, se menține pentru zona Banatului și a Crișanei, dar și restul zonei montane, acolo unde în continuare vitezele vântului la rafală vor fi cuprinse între 50-60km/h iar la altitudini mari, de asemenea, de peste 1.700 m vorbim de peste 80-110km/h”, a precizat Elena Mateescu, la Digi 24.
Despre temperaturi, Elena Mateescu a spus că valorile maxime vor atinge și 30 de grade Celsius.
„Da, este posibil. Așa arată informațiile, la acest moment. Mâine, să consemnăm cea mai călduroasă zi din acest episod, în care valul de căldură a fost de interes pe parcursul întregii săptămâni. Astăzi, contăm în continuare pe valori de până la 25°C, posibil ușor mai ridicate în partea de sud-sud-est. Depășim și atingem chiar pragul unei zile de vară. Mâine ne apropiem de 29-30°, în partea de est a Munteniei, mai ales. Și cu siguranță și în Capitală… 28°. Duminică, o să consemnăm o ușoară scădere, până la 20-21°, însă săptămâna viitoare va fi caracterizată de valori apropiate de normal sau chiar sub normele specifice datei din calendar, adică temperaturi de cel mult până la 7-8-10°C. Minimele devin negative, apropiate și chiar sub pragul de ger, -10° în depresiuni, chiar și în Capitală minime de -4°C. Și, de altfel, și actualizarea estimărilor pentru intervalul 17 martie – 14 aprilie ne arată faptul că săptămâna 17 – 24 martie va fi o săptămână mai rece, pentru că valorile de temperaturi vor fi mai coborâte în aproape toată țara decât limitele specifice acestei perioade”, a mai spus șefa ANM.