Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou

Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 25/05/2022, 19:24

Ministerul rus al Apărării susține că lucrările de deminare și demilitarizare a portului Mariupol au fost finalizate. Anunțul a fost făcut de generalul Igor Konașenkov, un reprezentant al ministerului, care a precizat că, în acest moment, portul funcționează normal.

„Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului Mariupol s-au terminat, iar portul a început să funcţioneze în mod regulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konaşenkov.

Noul şef pro-rus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a declarat că o primă navă va părăsi portul „în zilele următoare”, având la bord 3.000 de tone de produse metalurgice, în direcţia Rostov pe Don, un mare oraş din Rusia.

De asemenea, oficialul a precizat că 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol şi că „aproape tot molozul a fost curăţat”. Orașul Mariupol a fost ocupat în totalitate de ruși după ce ultimii apăratori ucraineni din uzina Azovstal s-au predat.

Potrivit presei ruse de stat, peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite în portul Mariupol. Uterior, acestea au fost dezamorsate, precizează Digi24.

Un înalt diplomat rus, Andrei Rudenko, a cerut „deminarea de către Kiev” a porturilor de la Marea Neagră, astfel încât navele să poată exporta cereale. El a spus că Rusia este „gata să asigure un coridor umanitar” pentru nave.

Marți, Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Control al Apărării din Rusia, a declarat că este în curs de amenajare un „coridor umanitar” de la Mariupol spre Marea Neagră, cu o lungime de 185 km și o lățime de 3,2 km. Acesta ar permite „ieşirea securizată a navelor străine” prezente încă în portul Mariupol.

Pănă în acest moment, nu a existat nicio reacție oficială din partea Ucrainei și nu este clar dacă mai există mine pe traseul acestui coridor.

Anterior, ministrul adjunct de Externe de la Kremlin a declarat că Rusia este pregătită să ofere o rută sigură de ieșire din Ucraina dacă sancțiunile vor fi ridicate și dacă Kievul va demina apele din apropiere.