Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu:„ Există o majoritate considerabilă în sprijinul adoptării de noi sancțiuni împotriva Rusiei”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu:„ Există o majoritate considerabilă în sprijinul adoptării de noi sancțiuni împotriva Rusiei”
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu Sursă Foto: Shutterstock
Publicat: 22/02/2021, 16:11
Actualizat: 22/02/2021, 16:13

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, că este necesară o „discuție cu privire la o abordare mai strategică a UE față de Rusia”.

Ministrul de Externe:„ Există o majoritate considerabilă în sprijinul adoptării de noi sancțiuni”

„Desigur, vom discuta sancțiunile astăzi și, din câte știu de la colegii mei miniștri de Externe din statele membre, există o majoritate considerabilă în sprijinul adoptării de noi sancțiuni”, a spus Aurescu.

„Pe termen lung, trebuie să fim mai uniți, trebuie să lucrăm mai bine împreună între statele membre, trebuie să arătăm unitate. De asemenea, trebuie să lucrăm mai bine cu instituțiile europene și să ne coordonăm cu partenerii noștri, în special cu Statele Unite. De asemenea, cred că este nevoie de o discuție cu privire la o abordare mai strategică a UE față de Rusia. Avem cele cinci principii de bază, adoptate în 2016, care reprezintă o bază minimă pentru relația UE cu Rusia, dar cred că nu este suficient, cred că avem nevoie de mai mult, cred că este momentul potrivit să discutăm adoptarea unei strategii privind relația dintre UE și Rusia ”, a explicat șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu a spus că duminică seara s-a întâlnit cu alți colegi de miniștri din Uniunea Europeană, cu reprezentanți ai personalului adversarului rus Alexei  Navalnîi pentru a vorbi „despre situația drepturilor omului în Rusia, despre adoptarea de noi sancțiuni în legătură cu drepturile omului ”.

„Am vorbit și despre modul în care UE ar putea sprijini mai bine societatea civilă democratică din Rusia și, în opinia mea, UE trebuie să își consolideze sprijinul pentru societatea civilă și comunicarea cu publicul rus în general”, a spus ministrul de Externe.

Ministrull a continuat spunând că România a sugerat includerea problemei conflictelor din regiunea Mării Negre pe agenda unui viitor Consiliu pentru Afaceri Externe.

Diplomații de vârf din blocul comunitar a celor 27 de națiuni s-au întâlnit la Bruxelles pentru o agendă completă de discuții care va include, de asemenea, o videoconferință pe scară largă cu noul secretar de stat american Antony Blinken.

Mișcarea de a viza Kremlinul vine la două săptămâni după ce șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a fost prins într-o ambuscadă diplomatică la Moscova care a înfuriat statele membre.

 Sancțiuni vizate

Starea de spirit față de Moscova s-a înrăutățit în urma călătoriei dezastruoase a lui Borrell în Rusia, în timpul căreia Moscova a anunțat expulzarea a trei diplomați europeni și a respins discuțiile de cooperare. UE a lovit deja Rusia cu valuri de sancțiuni în legătură cu anexarea Crimeei din 2014 și alimentarea de către Moscova a războiului din Ucraina. 

De asemenea, UE pare să se pregătească să lovească conducerea militară a Myanmarului cu pedepse specifice după ce a preluat puterea în această lună și a lansat o ofertă drastică  de a zdrobi protestele. Borrell a condamnat violența împotriva mitingurilor pașnice după ce au fost uciși doi manifestanți și a declarat că miniștrii de Externe ai UE vor „lua decizii adecvate”. 

Miniștrii sunt, de asemenea, pregătiți să discute despre reprimarea Chinei împotriva Hong Kong-ului și să vadă dacă UE trebuie să-și întărească răspunsul, pe măsură ce Beijingul va dori să își sporească controlul. Accentul va pivota către cooperare atunci când principalul diplomat american Blinken se va alătura pentru primele sale discuții complete cu blocul comunitar,  toate părțile urmărind să pună în spate tensiunile din perioada administratiei Trump. Discuția pare probabil să varieze de la o abordare comună la adversari comuni precum Rusia și China la problema urgentă a încercării de a readuce SUA în acordul cu Iranul. În prezent, UE caută să intermedieze o întâlnire între Washington, Teheran și alți semnatari – inclusiv Moscova – pentru a încerca să găsească cum să salveze acordul după ce Trump a renunțat la el în 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte