Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE. Principalele subiecte care vor fi discutate

Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE. Principalele subiecte care vor fi discutate
Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE. Principalele subiecte care vor fi discutate. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/02/2021, 15:33

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune care va avea loc la Bruxelles.

Pe agenda întâlnirii se află subiecte precum relațiile Uniunii Europene cu Rusia, situația din Hong Kong, Busola Strategică a UE, dar și un dialog prin videoconferință cu noul secretar american de Stat, Antony Blinken, informează site-ul agenției Agerpres.

Totodată, miniștrii vor discuta cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, despre teme precum situația din Myanmar, Etiopia, Sahel, Belarus, despre dosarul nuclear iranian și vor dezbate și Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică și Comunicarea Comisiei Europene privind Multilateralismul, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Miniștrii vor discuta și despre vizita lui Borrell la Moscova

Discuţia cu privire la relaţiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) şi în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021.

În acest context, Aurescu va sublinia că vizita la Moscova a lui Borrell indică faptul că relațiile dintre UE și Rusia sunt într-un moment de inflexiune și va sublinia importanța unității UE în aceste momente. Totodată, Aurescu va arăta necesitatea adaptării conduitei strategice a UE față de Rusia.

De asemenea, Bogdan Aurescu va susține adoptarea de noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, dată fiind situația disidentului Aleksei Navalnîi.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic.

Parteneriatul transatlantic, considerat indispensabil

În cadrul discuțiilor cu secretarul american de Stat, Antony Blinken, Aurescu va arăta că parteneriatul transatlantic este indispensabil, atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite și va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susține inclusiv în calitate de partener strategic al Statelor Unite.

Astfel, ministrul va exprima convingerea că doar împreună, ca membri ai aceleiași comunități de valori, pot fi gestionate provocările globale actuale, poate fi reformat sistemul multilateral și poate fi consolidată ordinea internațională bazată pe reguli.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a acuzat vineri Rusia și China că ar acționa împotriva ordinii internaționale.

În acest sens, el susține că NATO trebuie să apere ordinea internațională bazată pe reguli.

„Europa şi America de Nord trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe reguli, care este pusă la încercare de puterile autoritare. China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese”, a spus Stoltenberg la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice va prezenta miercuri un plan de reformare a NATO, cu scopul modernizării Alianței după patru ani de neînțelegeri între Washington și aliații săi, dar și ca urmare a relațiilor tot mai tensionate cu China și Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase