Ministrul german de externe: Tăierea Rusiei de la Swift „nu este cea mai ascuțită sabie”. Următorul pas e Nord Stream 2

Ministrul german de externe: Tăierea Rusiei de la Swift nu este cea mai ascuțită sabie. Următorul pas e Nord Stream 2
Ministrul german de externe: Tăierea Rusiei de la Swift "nu este cea mai ascuțită sabie". Următorul pas e Nord Stream 2/FOTO: TheGuardian
Publicat: 21/01/2022, 18:41

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, consideră că întreruperea accesului băncilor rusești la sistemul global de plăți Swift nu ar fi cea mai dură sancțiune și pune în discuție Nord Stream 2, potrivit Reuters.

„Decuplarea tuturor operațiunilor de plată ar fi poate cel mai mare băț, dar nu neapărat cea mai ascuțită sabie”, a declarat ea pentru ziar.

Ea a spus că țările occidentale analizează foarte atent care sancțiuni economice și financiare ar afecta cu adevărat economia și conducerea Rusiei fără un efect de ricoșeu.

„Cancelarul și cu mine am spus foarte clar că orice mijloace și măsuri sunt pe masă în ceea ce privește o nouă escaladare militară. Și asta include Nord Stream 2”, a spus ea.

Excluderea Rusiei de la Swift, care ar tăia efectiv țara de la economia globală, a fost mult timp considerată sancțiunea supremă pe care țările occidentale ar putea să o ia împotriva Rusiei pentru a o descuraja să continue acțiunile militare împotriva vecinului său Ucraina.

Swift este o rețea globală utilizată de aproape toate instituțiile financiare din întreaga lume pentru a transfera sume de bani între ele și o piatră de temelie a sistemului internațional de plăți.