Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei pentru petiții din Parlamentul European

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, s-a întâlnit cu reprezentanții Comisiei pentru petiții din Parlamentul European
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 15/05/2023, 20:11
Actualizat: 15/05/2023, 20:16

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții Comisiei pentru petiții (PETI) din Parlamentul European, delegația fiind condusă de europarlamentarul Yana Toom.

Vizita reprezentanților Comisiei PETI în România are loc în contextul petițiilor primite pe tema protejării populației de urs brun și a tăierilor ilegale din țara noastră.

La întâlnirea de astăzi au participat secretarii de stat din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) Ionuț-Sorin Banciu și Róbert-Eugen Szép, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din România.

Ministrul Barna Tanczos a prezentat măsurile pe care le-a luat (sau urmează să le implementeze MMAP) în ceea ce privește protejarea pădurilor și combaterea tăierilor ilegale de arbori, precum și în problema managementului populației de urs brun din România.

„De la momentul depunerii petițiilor pe care dumneavoastră le investigați am luat măsuri semnificative pentru a aborda aceste probleme. Am implementat un nou sistem electronic de urmărire și management al lemnului, cunoscut sub numele de SUMAL, pentru a crește transparența și a reduce exploatarea forestieră ilegală. În ceea ce privește SUMAL 2.0, vreau să subliniez progresele semnificative pe care le-am făcut în promovarea transparenței și combaterea tăierilor ilegale. Prin aplicația Inspectorul Pădurii, care este accesibilă publicului larg, au fost realizate peste 13 milioane de interogări ale transporturilor pe an. Acest număr remarcabil evidențiază implicarea activă a publicului, care s-a dovedit a fi aliatul nostru cel mai puternic în lupta împotriva tăierilor ilegale”, a precizat Barna Tanczos.

Totodată, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a subliniat dezvoltarea și implementarea planurilor de reconstrucție ecologică, pentru restabilirea ecosistemelor deteriorate și pentru a promova managementul durabil al pădurilor, actualizarea legislației, pentru a proteja mai bine resursele naturale și viața sălbatică.

De asemenea, ministrul a amintit realizarea unei noi Strategii Naționale a Pădurilor, care stabilește viziunea pentru managementul durabil al pădurilor și conturează acțiunile care vor fi întreprinse pentru a realiza acest lucru.

Totodată, s-au stabilit programe de finanțare pentru plantarea de păduri noi, care vor ajuta la creșterea acoperirii forestiere și la furnizarea de habitate importante pentru fauna sălbatică.

În cadrul întâlnirii, experți din cadrul MMAP au prezentat modul în care funcționează Sistemul SUMAL, un instrument important de combatere a tăierilor ilegale. De asemenea, a fost subliniată buna colaborare cu Poliția Română, în lupta împotriva tăierilor ilegale.

„Aș dori, de asemenea, să abordez problema gestionării populației de urs brun, care înțeleg că preocupă foarte mult petiționarii. Recunoaștem importanța acestei specii în ecosistemul nostru și ne angajăm să asigurăm conservarea acesteia, abordând și nevoile comunităților locale. Am luat măsuri pentru conservarea populației de urs brun din România, dar protejarea vieții umane și prevenirea conflictelor om-urs sunt prioritare penru noi”, a subliniat ministrul.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat în 2018 planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun (Ursus arctos) din România. Acest plan este un document strategic, pe 10 ani, care stabilește măsuri de acțiune și conservare, în conformitate cu planurile de acțiune pentru specia urs brun, agreate la nivel internațional/European.

Totodată, MMAP derulează proiectul „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, finanțat prin POIM, în valoare de 10 milioane de euro.

Printre obiectivele acestui proiect se numără: menținerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populației de urs brun si a habitatului său, monitorizarea și estimarea genetică a populației de urs brun, achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor agricole și a bunurilor materiale.

Printre măsurile întreprinse de MMAP pentru îmbunătățirea coexistenței om-urs, demnitarul a amintit OUG 81, intrată în vigoare în 2021, care a reglementat intervenția imediată împotriva urșilor periculoși pentru a proteja viața umană și a prezentat programul de finanțare a gardurilor electrice, cu un buget de 70 de milioane de lei, care vizează protecția speciilor de faună sălbatică.

Ministrul Tanczos Barna a subliniat rezultatele celui mai recent studiu care estimează populația de urs brun din România.

Potrivit acestuia, pe teritoriul țării noastre găsește un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun și a anunțat pregătirea unui nou ordin de ministru cu măsuri active, care va prevede cotele de prevenție pentru această specie.

În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni se află în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și rezidenți, ONG-uri și alți experți în probleme de mediu privind gestionarea pădurilor și populația de urs brun.

Pentru a investiga problemele ridicate de mai mulți petiționari, cei opt deputați europeni se vor deplasa la București, Sfântu Gheorghe și Suceava.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern