Paiele, bețișoarele de urechi și tacâmurile din plastic de unică folosință, interzise în România. Ministrul Mediului a anunțat de când nu vor mai fi vândute

Paiele, bețișoarele de urechi și tacâmurile din plastic de unică folosință, interzise în România. Ministrul Mediului a anunțat de când nu vor mai fi vândute
Publicat: 11/08/2021, 18:48
Actualizat: 11/08/2021, 19:17

Mai multe produse din plastic vor fi interzise în România, începând de săptămâna viitoare. Obiectele din plastic de unică folosință, precum farfuriile, tacâmurile, paiele sau bețișoarele pentru urechi, care reprezintă peste 70% dintre deșeurile marine, vor fi interzise pe piața UE până la sfârșitul anului 2021.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat miercuri că Guvernul va adopta săptămâna viitoare Ordonanța de Urgență privind transpunerea directivei single-use plastics.

Astfel, se va interzice comercializarea unor produse din plastic de unică folosință precum farfuriile, furculițele sau pahare din plastic pentru băuturi.

„Transpunerea directivei single-use plastics este pe circuitul de avizare la Ministerul Economiei. Săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a Guvernului. Odată cu implementarea acelei directive, se va interzice punerea pe piaţă a anumitor produse din plastic – pahare, furculiţe, farfurii şi alte categorii de produse din plastic – şi se vor implementa noi restricţii cu privire la producerea anumitor ambalaje din plastic, ţinte privind reciclarea acestor produse. Este foarte clară politica UE: pe cât se poate, eliminarea plasticului şi creşterea gradului de reciclare”, a declarat ministrul Mediului.

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani și prevede zece categorii de produse: bețigașe de urechi, farfurii și tacâmuri de unică folosință, baloane și bețe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de țigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, șervețele umede și alte produse de igienă din plastic.

În cazul României, momentan, Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislația națională. O ordonanță de urgență în acest sens așteaptă să fie aprobată de Guvern.

În raportul întocmit de belgianul Frederique Ries (ALDE), adoptat cu 51 de voturi pentru, zece împotriva și trei abțineri, eurodeputații au adăugat pe listă pungile din plastic foarte subțire, produsele fabricate din materiale plastice oxo-degradabile – fabricate din plastic obișnuit îmbogățit cu aditivi ce declanșează dezintegrarea plasticului, dar care conțin și metale grele – și cutiile pentru meniuri fast-food realizate din polistiren expandat.

Consumul mai multor altor obiecte, pentru care nu există alternativă, va trebui să fie redus de statele membre într-un mod „ambițios și susținut” până în 2025.

Printre ele, cutiile de unică folosință pentru burgeri, cutiile pentru sandvișuri sau containerele pentru fructe, legume, deserturi sau înghețată.

Statele membre vor întocmi strategii naționale pentru a încuraja utilizarea de produse adecvate pentru uz multiplu, precum și pentru reutilizare și reciclare.

Alte produse din materiale plastice, precum sticlele pentru băuturi, vor trebui colectate separat și reciclate la o rată de 90% până în 2025.

Eurodeputații din Comisia de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a PE au convenit și că măsurile de reducere ar trebui să acopere și deșeurile din produse din tutun, în special filtrele de țigări care conțîn plastic. Acestea vor trebui reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Actul normativ trebuie transpus în legislația țărilor UE până la 3 iulie 2021, iar restricțiile de piață și marcarea regulilor de produs se aplică începând cu această dată, în timp ce cerințele de proiectare a produselor pentru sticle se aplică de la 3 iulie 2024. Măsurile de responsabilitate extinsă ale producătorului intră în vigoare din 31 decembrie 2024.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase