VIDEO | Mircea Geoană: NATO va lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră

Publicat: 27/01/2022, 21:50
Actualizat: 28/01/2022, 06:47

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi la B1TV, că Alianța și-a luat măsuri importante de creștere a gradului de apărare în special în flancul Estic din cauza amenințărilor tot mai mari ale Federației Ruse.

„Lucrurile sunt, cred eu, destul de explicite. Și vorbesc de ce face NATO. Alianța și-a luat măsuri prudente de creștere a gradului de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am înțeles că a fost în vizită la București doamna ministru al Apărării din Franța, având un anunț important. Aliații americani au anunțat, și pentru România, contribuție de 8.500 de militari pentru forța de reacție rapidă a NATO”, a declarat Mircea Geoană, la B1TV.

Geoană a afirmat că în premieră NATO a luat sub comanda sa nave de război ale SUA care vor asigura granițele alianței din Flancul Estic, inclusiv în zona României.

„În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem măsuri de creștere a posturii militare pe Flancul Estic, inclusiv în zona României. Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”, a declarat Geoană.

El spune că NATO își va lua măsuri de vigilență și prudență suplimentară, în contextul în care Rusia a adunat peste 120.000 de militari la granițele cu Ucraina, iar amenințările sunt la ordinea zilei.

„Fără să fim provocatori, fără să escaladăm, ne luăm, împreună cu liderii militari ai alianței, măsuri de vigilență și prudență suplimentară și acest lucru e firesc, că să ai 120.000 de militari ruși în jurul Ucrainei, în Belarus, în Crimeea, în sudul Ucrainei reprezintă, evident, o mare presiune pentru Ucraina și e un element de prudență, vigilență pe care-l vom lua în atenție.

Acțiunile provocatoare ale Rusiei fac ca NATO să-și ia măsuri suplimentare de apărare și descurajare, deci vom fi extrem de clari dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina, vom lua măsuri de asistență pentru Uraina, fapt ce e firesc, politic, și susținere”, a continuă Geoană.

Secretarul NATO spune că românii nu ar trebui să fie îngrijorați, ci mai degrabă încrezători în că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de benefic pentru siguranța noastră.

„Vom lua și măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România, că asta e misiunea NATO, să ne apărăm populațiile și teritoriul, iar românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv și o spun acum ca român, nu ca lider al alianței.

Nu am avut niciodată în istoria agitată a națiunii române atât de multe garanții reale de securitate cum avem azi. NATO e aici și românii pot să aibă încredere în alianța din care facem parte cu toții”, a mai declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, pentru B1 TV.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului