VIDEO | Mircea Geoană: NATO va lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră

Publicat: 27/01/2022, 21:50
Actualizat: 28/01/2022, 06:47

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi la B1TV, că Alianța și-a luat măsuri importante de creștere a gradului de apărare în special în flancul Estic din cauza amenințărilor tot mai mari ale Federației Ruse.

„Lucrurile sunt, cred eu, destul de explicite. Și vorbesc de ce face NATO. Alianța și-a luat măsuri prudente de creștere a gradului de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am înțeles că a fost în vizită la București doamna ministru al Apărării din Franța, având un anunț important. Aliații americani au anunțat, și pentru România, contribuție de 8.500 de militari pentru forța de reacție rapidă a NATO”, a declarat Mircea Geoană, la B1TV.

Geoană a afirmat că în premieră NATO a luat sub comanda sa nave de război ale SUA care vor asigura granițele alianței din Flancul Estic, inclusiv în zona României.

„În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem măsuri de creștere a posturii militare pe Flancul Estic, inclusiv în zona României. Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”, a declarat Geoană.

El spune că NATO își va lua măsuri de vigilență și prudență suplimentară, în contextul în care Rusia a adunat peste 120.000 de militari la granițele cu Ucraina, iar amenințările sunt la ordinea zilei.

„Fără să fim provocatori, fără să escaladăm, ne luăm, împreună cu liderii militari ai alianței, măsuri de vigilență și prudență suplimentară și acest lucru e firesc, că să ai 120.000 de militari ruși în jurul Ucrainei, în Belarus, în Crimeea, în sudul Ucrainei reprezintă, evident, o mare presiune pentru Ucraina și e un element de prudență, vigilență pe care-l vom lua în atenție.

Acțiunile provocatoare ale Rusiei fac ca NATO să-și ia măsuri suplimentare de apărare și descurajare, deci vom fi extrem de clari dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina, vom lua măsuri de asistență pentru Uraina, fapt ce e firesc, politic, și susținere”, a continuă Geoană.

Secretarul NATO spune că românii nu ar trebui să fie îngrijorați, ci mai degrabă încrezători în că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de benefic pentru siguranța noastră.

„Vom lua și măsuri de vigilență sporită și de prezență militară pe Flancul Estic, inclusiv în Marea Neagră, inclusiv în România, că asta e misiunea NATO, să ne apărăm populațiile și teritoriul, iar românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv și o spun acum ca român, nu ca lider al alianței.

Nu am avut niciodată în istoria agitată a națiunii române atât de multe garanții reale de securitate cum avem azi. NATO e aici și românii pot să aibă încredere în alianța din care facem parte cu toții”, a mai declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, pentru B1 TV.