Nicolae Ciucă a vorbit despre IPOTEZA serviciului militar obligatoriu: „Trebuie să conștientizăm nevoia întăririi sistemului de apărare”

Nicolae Ciucă a vorbit despre IPOTEZA serviciului militar obligatoriu: „Trebuie să conștientizăm nevoia întăririi sistemului de apărare”
Publicat: 12/02/2024, 23:54

Fostul premier Nicolae Ciucă a fost întrebat despre posibilitatea unui război în România într-un interviu cu Realitatea Plus. El a furnizat detalii despre ipoteza serviciului militar obligatoriu în România. De asemenea, a avertizat cu privire la posibilitatea unui atac al Armatei Ruse ce vizează obiective în apropierea României.

România are cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, a remarcat Nicolae Ciucă.

El a explicat că linia frontului se află la 400 până la 600 km de țară și a spus că probabilitatea este în prezent mică. Cu toate acestea, subliniază importanța abordării acestei probleme. Ciucă a subliniat importanța luării tuturor măsurilor posibile pentru a preveni un război.

„România e o țară de graniță cu frontiera terestră cea mai mare cu Ucraina. Linia frontului e la 400 – 600 km de țara noastră și acum se poate discuta de o probabilitate, dar aceasta probabilitate e redusă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm despre acest lucru.

Nu înseamnă că nu trebuie să luăm toate măsurile pentru descurajarea unui război. În acest moment, această linie de contact se află pe același aliniament de aproximativ doi ani și sperăm să nu înainteze niciodată.

Există pericolul ca atacul Armatei Ruse, care vizează ținte din proximitatea României, să aibă impact pe teritoriul țării noastre”, spune acesta.

„Probabilitate redusă” ca tinerii să fie luați la război

Întrebat dacă tinerii vor fi luați la război, liderul liberalilor a spus că probabilitatea este redusă. Chiar și așa, spune că nimic nu poate fi exclus.

El a vorbit și despre mesajul transmis de către șeful Statului Major al Apărării. Fostul premier spune că mesajul său a fost interpretat ca și cum ar fi nevoie de o adoptare a legislației.

„Șeful Statului Major al Apărării a transmis un mesaj care a fost înțeles ca fiind nevoia de adaptare a legislației. Trebuie să privim în urmă și să vedem că sunt legi din 1994. Mesajul a fost îndreptat în această direcție. Trebuie să conștientizăm nevoia întăririi sistemului de apărare. Ne gândim că nu trebuie să mai facem nimic pentru că face NATO. Nu, trebuie să pornească din țară. Această probabilitate, de a fi luați tineri la război, e redusă. Nimic nu poate fi exclus”, a explicat fostul premier.

Serviciu militar, obligatoriu în România?

Nu în ultimul rând, fostul prim-ministru a fost întrebat dacă s-ar putea introduce serviciul militar obligatoriu în România.

Acesta a precizat că nu se va pune problema de așa ceva. Fostul premier spune că există un serviciu militar voluntar pentru cei în rezervă. Acesta desfășoară un program de pregătire.

„Nu. Nu se va introduce. Există serviciul voluntar pentru militarii în rezervă, care desfășoară un program de pregătire. Există această inițiativă prin care să se discute despre serviciul militar voluntar”, a continuat fostul premier.

Ciolacu, de acord cu pregătirea militară voluntară

Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că este de acord cu pregătirea militară voluntară.

El este, totuși, critic cu privire la circumstanțele în care a fost anunțată necesitatea implementării serviciului militar voluntar. Totodată, șeful Executivului a respins ipoteza că există o amenințare din partea Rusiei îndreptată împotriva României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la 1 noaptea în azilul de la Snagov, unde a murit Mioara...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO EXCLUSIV Reacție șocantă a fostului prefect de Gorj: A bruscat o jurnalistă Digi24 și...
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Cel mai scump drum judeţean din România este aproape gata. Traseul are 78 de km...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Cine a fost primul soț al Mioarei Roman?! Mariajul celor doi a început când ea...
Ultimele imagini cu Mioara Roman în viață: De ce boală suferea aceasta
Ministrul francez de Finanţe afirmă că Europa a învins inflaţia, însă "ne aşteaptă o nouă...
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
Americanii AU RUPT gura târgului din nou! SUNT PRIMII care au ajuns pe...
Lovitură devastatoare după moartea Mioarei Roman. Oana şi Catinca vor plăti ani de zile
Cum a dat marea lovitură Jador. A fost sărac lipit
Pepe, moment special la Neatza, alături de fiul lui. Apariția la TV a lui lui...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?