Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud

Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud
Nicolae Ciucă / Sursa; Facebook - Guvernul României
Publicat: 28/11/2021, 12:06
Actualizat: 28/11/2021, 13:42

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că Malawi este nou stat adăugat pe lista roșie, duminică, după o nouă ședință a CNSU, a cărei hotărâre a fost aprobată de Executiv. În plus, MAE, Ministerul Transporturlor și DSU sunt desemnate să lucreze împreună pentru repatrierea cetățenilor români blocați în Africa de Sud, după anularea curselor.

Anunțurile lui Raed Arafat au venit după ce premierul Nicolae Ciucă detaliase, înaintea ședinței de Guvern, măsurile avute în vedere pentru gestionarea apariției tulpinii sud-africane a COVID-19.

„Hotărârea de Guvern care a fost emisă azi a fost necesară pentru a stabili interdicția de intrare în țară a cetățenilor țărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi. Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că cetățenii români și europeni care vin din această zonă pot să vină înapoi, dar, cum s-a anunțat ieri, vor intra în carantină de 14 zile sau, dacă testul la 8 zile e negativ, la 10 zile, plus obligativitatea unei testări la sosirea în țară.

Cel mai probabil plecare ava fi în această noapte, mâine va fi în Pretoria și apoi se va întoarce, a precizat Raed Arafat.

„În final, tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să oprească, am văzut asta și când a început pandemia în China. Singurul lucru care se poate face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp până aflăm dacă răspunde la vaccinuri, dacă e mai ușoară, dacă impactul pe sănătate e mai grav, astea sunt lucruri car se analizează acum de specialiști”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU crede că e puțin probabil să se ajungă la închideri de graniță în Europa, opinând că situația Marii Britanii este una aparte, fiind insulă, la fel și a Israelului, unde se poate controla mai bine accesul extern, preponderent aerian.

HG de modificare si completare HG 1183 prelungire stare alerta noiembrie by Gandul.info on Scribd

HCNSU Nr. 108 by Gandul.info on Scribd

Nicolae Ciucă: „Cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi”

Premierul a anunțat că încă un stat, Malawi, a fost inclus pe lista roșie, pe lângă cele din hotărârea CNSU de sâmbătă și s-a analizat situația echipei de rugby de la Baia Mare, care e blocată în Africa de Sud, plus alți patru români, care trebuie să se întoarcă acasă.

„Am vorbit cu echipa domnului Rafila și am identificat că este nevoie în continuare să ne focașizăm atenția pe ceea ce înseamnă prevenție și, de asemenea, am inventariat capacitatea de secvențiere pe care o avem și am stabilit măsurile pentru a putea să ameliorăm această capacitate, astfel încât să fim în măsură sp identificăm apariție virusului în șara noastră în timp foarte scurt, pentru a putea să luăm măsurile care se impun”, a spus premierul.

„În ceea ce privește cetățenii români din Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situații de Urgență și începând de ieri au fost identificate soluțiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua azi în ședința de Guvern și în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, pentru că în aeronavă vor mai fi 50 sau 55 de locuri libere, România oferă această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud, astfel că disponibilitatea va fi anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

„Ca atare este cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentu că cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi, noi avem datoria față de ei să luăm astfel de decizii. Și, nu în ultimul rând, ținând cont că peste câteva zile sărăbătorim Ziua națională, ar fi o bucurie pentru noi toți ca toți cei care sunt departe de țară și doresc să fie în țară de Ziua națională să facem totul astfel încât să simțim împreună românește”, a conchis premierul.

Pe agenda ședinței de guvern se află un singur punct, respectiv PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat vineri seară că riscul ca noua tulpină a coronavirusului, denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.

Ieri, CNSU hotârâse, potrivit declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, că având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică de sâmbătă.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, prezentă sâmbătă, la Guvern, de asemenea, după întâlnirea cu premierul, a explicat, la întrebarea jurnaliștilor privind rapiditatea cu care se pot depista cazuri de infecție cu această variantă, că în România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. „Sigur, capacitatea acestor laboratoare este difertă. Sunt laboratoare care pot să facă până la 800 – 1.000 de probe pe zi, unele, un număr mai mic de probe, 2-300, important e să avem recolte, probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat, prin intermermediul direcțiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID, care au fost foarte clar invitate și cu o recomandare foarte fermă să recolteze pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând, pentru că ne-am dori să vedem dacă această tulpină e mai severă, și, sigur, să se obișnuiască, ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o țară africană sau dacă a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe cred că la acest moment capacitatea e suficientă”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?