Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud

Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud
Nicolae Ciucă / Sursa; Facebook - Guvernul României
Publicat: 28/11/2021, 12:06
Actualizat: 28/11/2021, 13:42

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că Malawi este nou stat adăugat pe lista roșie, duminică, după o nouă ședință a CNSU, a cărei hotărâre a fost aprobată de Executiv. În plus, MAE, Ministerul Transporturlor și DSU sunt desemnate să lucreze împreună pentru repatrierea cetățenilor români blocați în Africa de Sud, după anularea curselor.

Anunțurile lui Raed Arafat au venit după ce premierul Nicolae Ciucă detaliase, înaintea ședinței de Guvern, măsurile avute în vedere pentru gestionarea apariției tulpinii sud-africane a COVID-19.

„Hotărârea de Guvern care a fost emisă azi a fost necesară pentru a stabili interdicția de intrare în țară a cetățenilor țărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi. Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că cetățenii români și europeni care vin din această zonă pot să vină înapoi, dar, cum s-a anunțat ieri, vor intra în carantină de 14 zile sau, dacă testul la 8 zile e negativ, la 10 zile, plus obligativitatea unei testări la sosirea în țară.

Cel mai probabil plecare ava fi în această noapte, mâine va fi în Pretoria și apoi se va întoarce, a precizat Raed Arafat.

„În final, tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să oprească, am văzut asta și când a început pandemia în China. Singurul lucru care se poate face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp până aflăm dacă răspunde la vaccinuri, dacă e mai ușoară, dacă impactul pe sănătate e mai grav, astea sunt lucruri car se analizează acum de specialiști”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU crede că e puțin probabil să se ajungă la închideri de graniță în Europa, opinând că situația Marii Britanii este una aparte, fiind insulă, la fel și a Israelului, unde se poate controla mai bine accesul extern, preponderent aerian.

HG de modificare si completare HG 1183 prelungire stare alerta noiembrie by Gandul.info on Scribd

HCNSU Nr. 108 by Gandul.info on Scribd

Nicolae Ciucă: „Cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi”

Premierul a anunțat că încă un stat, Malawi, a fost inclus pe lista roșie, pe lângă cele din hotărârea CNSU de sâmbătă și s-a analizat situația echipei de rugby de la Baia Mare, care e blocată în Africa de Sud, plus alți patru români, care trebuie să se întoarcă acasă.

„Am vorbit cu echipa domnului Rafila și am identificat că este nevoie în continuare să ne focașizăm atenția pe ceea ce înseamnă prevenție și, de asemenea, am inventariat capacitatea de secvențiere pe care o avem și am stabilit măsurile pentru a putea să ameliorăm această capacitate, astfel încât să fim în măsură sp identificăm apariție virusului în șara noastră în timp foarte scurt, pentru a putea să luăm măsurile care se impun”, a spus premierul.

„În ceea ce privește cetățenii români din Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situații de Urgență și începând de ieri au fost identificate soluțiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua azi în ședința de Guvern și în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, pentru că în aeronavă vor mai fi 50 sau 55 de locuri libere, România oferă această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud, astfel că disponibilitatea va fi anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

„Ca atare este cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentu că cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi, noi avem datoria față de ei să luăm astfel de decizii. Și, nu în ultimul rând, ținând cont că peste câteva zile sărăbătorim Ziua națională, ar fi o bucurie pentru noi toți ca toți cei care sunt departe de țară și doresc să fie în țară de Ziua națională să facem totul astfel încât să simțim împreună românește”, a conchis premierul.

Pe agenda ședinței de guvern se află un singur punct, respectiv PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat vineri seară că riscul ca noua tulpină a coronavirusului, denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.

Ieri, CNSU hotârâse, potrivit declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, că având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică de sâmbătă.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, prezentă sâmbătă, la Guvern, de asemenea, după întâlnirea cu premierul, a explicat, la întrebarea jurnaliștilor privind rapiditatea cu care se pot depista cazuri de infecție cu această variantă, că în România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. „Sigur, capacitatea acestor laboratoare este difertă. Sunt laboratoare care pot să facă până la 800 – 1.000 de probe pe zi, unele, un număr mai mic de probe, 2-300, important e să avem recolte, probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat, prin intermermediul direcțiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID, care au fost foarte clar invitate și cu o recomandare foarte fermă să recolteze pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând, pentru că ne-am dori să vedem dacă această tulpină e mai severă, și, sigur, să se obișnuiască, ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o țară africană sau dacă a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe cred că la acest moment capacitatea e suficientă”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Cod Rutier 2024. Regula pe care toată lumea o încalcă. Șoferii au interzis
DNA l-a acuzat pe Coldea de spălarea banilor. Detalii incendiare
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×