VIDEO. Nicolae Ciucă, despre ELIMINAREA pragului pentru abuz în serviciu: „Am considerat că e cea mai bună opţiune”

Publicat: 06/04/2023, 15:14
Actualizat: 06/04/2023, 16:08

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu şi susţinerea proiectului de lege iniţiat de către Ministerul Justiţiei „este cea mai bună opţiune”.

„Pragul pentru abuzul în serviciu a fost stabilit prin proiectul care a fost discutat și aprobat la nivelul Guvernului. A fost o decizie pe care noi am luat-o și am susținut-o și în felul acesta am considerat că este cea mai bună opțiune pe care putem să o adoptăm în continuare și să ne susținem proiectul inițial”, a spus Nicolae Ciucă, la finalul şedinţei BPN al PNL de joi.

„Eu am cerut ca proiectul pe care noi l-am înaintat să fie supus aprobării. Știți foarte bine că a existat o serie întreagă de discuții legate de o decizie a Curții Constituționale în care se solicita un prag.

Au fost propuneri pentru acel prag și din toate punctele de vedere, fără niciun fel de reținere, vă pot confirma că la nivelul discuțiilor, PNL a susținut și susține în continuare ca toate problemele din Justiție să fie rezolvate așa cum ni le-am asumat. Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat.

Dacă ne uităm în urmă, putem să validăm că toate proiectele pe Justiție, asumate de la începutul guvernării, inclusiv cele care au vizat ridicarea MCV,  au fost derulate și desfășurate în conformitate cu angajamentele asumate”, a adăugat liderul PNL.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu

Deputații au eliminat pragul valoric de la care se stabilea că este infracțiune abuzul în serviciu, după ce decizia senatorilor, prima cameră sesizată, care decisese un cuantum de 250.000 de lei a stârnit, pe de o parte, puternice reacții politice, dar și nemulțumirea românilor care ieșiseră în stradă în semn de protest față de celebra OUG 13.

Plenul Camerei Deputaților a votat, miercuri, cu majoritate de voturi, proiectul Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative. 191 de aleși au votat pentru, 66, împotrivă, 12 s-au abținut și 8 nu au votat proiectul de act normativ care a primit, marți, raport favorabil în Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi, care a scos amendamentul introdus în urmă cu o săptămână, în 29 aprilie, de colegii din camera superioară a Parlamentului.

După ce proiectul de lege aprobat de Senat cu amendamentul propus de parlamentari PSD, PNL și UDMR, care stabilea pragul de 250.000 de lei, comisii, reacțiile publice i-am făcut pe oficialii de la Ministerul Justiției și pe liderii Coaliției să anunțe că vor promova stabilirea unui nou prag, de 9.000 de lei, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților.

Călin Predoiu, atac la Opoziție: „V-aţi uitat la ele, ca pisica în calendar”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la tribuna Parlamentului că el a votat pentru varianta de modificare supusă votului plenului.

„Față de dezbaterile care au avut loc în ultimele zile și numeroasele întrebări care mi-au fost adresate, inclusiv în această dimineață, și aici, în plen, doresc să precizez că susțin aceste proiecte în forma adoptată de către Guvern și dezbătute de dumneavoastră, aveți pe masă aceste proiecte astăzi, pentru că se încadrează în linia Constituției, și solicit cu respect să se consemneze votul meu pentru aceste proiecte de modificare a Codurilor Penale”, a spus ministrul Justiției.

Ulterior, el a răbufnit, miercuri, la tribuna Parlamentului, acuzând Opoziția că nu a fost în stare să adopte modificările la Codul Penal.

Predoiu i-a acuzat pe colegii din Opoziție de lipsă de bun simț politic. „Deci noi suntem de vină că adoptăm, într-un an de zile, şapte legi pentru consolidarea agendei justiţiei şi voi, care nu faceţi nimic, trebuie să ne daţi lecţii. Păi cred că şi lipsa bun simţ politic şi de altă natură are o limită, fiindcă tot vorbim de drept şi de justiţie, unde e vorba de limită. Aveţi o limită şi în critică şi în jigniri şi în aberaţii. Nu faceţi decât să vorbiţi şi să vă înfăşuraţi în cabluri în care o să rămâneţi în istorie fără să lăsaţi nimic în urmă. De bine de rău, această coaliţie a făcut ce voi nu aţi făcut un an de zile, în mai puțin de un an de zile. Asta este explicarea votului meu”, a spus Cătălin Predoiu.

În această fază, proiectul aprobat va fi trimis la Palatul Cotroceni, pentru a fi promulgat de șeful statului, și va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii