Nicolae Ciucă: „Japonia, unul dintre cei mai apropiaţi şi apreciaţi PRIETENI şi parteneri ai României”

Nicolae Ciucă: „Japonia, unul dintre cei mai apropiaţi şi apreciaţi PRIETENI şi parteneri ai României”
Nicolae Ciucă: „Japonia, unul dintre cei mai apropiaţi şi apreciaţi prieteni şi parteneri ai României” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 27/02/2023, 21:09
Actualizat: 28/02/2023, 14:39

Cu ocazia participării la celebrarea Zilei Naționale a Japoniei – Ziua de naştere a Maiestăţii Sale Împăratul Naruhito, premierul Nicolae Ciucă a declarat că națiunea niponă este printre cei mai apropiaţi şi apreciaţi prieteni şi parteneri ai României.

Șeful Executivului a adăugat că acest lucru este demonstrat de faptul că relaţiile bilaterale vor fi ridicate, în curând, la nivelul de parteneriat strategic.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă adresat națiunii nipone

Este o mare plăcere şi onoare pentru mine să vă adresez cele mai calde felicitări cu ocazia zilei de naştere a Majestăţii Sale Naruhito Împăratul Japoniei. În numele Guvernului României, aş dori să transmit Japoniei şi cetăţenilor japonezi urări de pace, prosperitate şi succes în epoca armoniei frumoase – Reiwa. Japonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi cei mai apreciaţi prieteni şi parteneri, fapt demonstrat şi de relaţiile bilaterale dintre ţările noastre care, în curând, vor fi ridicate, la nivelul de parteneriat strategic”, a afirmat Ciucă.

Primul-ministru a subliniat că, astfel, va fi deschis un nou capitol în istoria de secole a relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia.

Este atât o recunoaştere a progresului constant la care am asistat de-a lungul istoriei lungi pe care o împărtăşim, cât şi un pas important către viitor. În calitate de parteneri strategici, România şi Japonia vor construi o relaţie şi mai strânsă, mai inovatoare şi mai bine adaptată în beneficiul cetăţenilor noştri”, a evidenţiat premierul român.

Potrivit acestuia, cele două ţări deţin un potenţial semnificativ neexploatat încă de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi în plan multilateral: „Împreună lucrăm pentru extinderea portofoliului nostru în domenii strategice cum ar fi energia nucleară şi curată, conectivitate, cercetare şi dezvoltare. Planuri şi proiecte ambiţioase sunt în atenţia experţilor noştri. În acelaşi timp, ne îndreptăm agenda bilaterală către un curs nou, inovator, cu un accent special pe start-up-uri, robotică, inteligenţă artificială, tehnologie de ultimă oră a informaţiilor şi comunicaţiilor. Guvernul României este hotărât să-şi îndeplinească promisiunea de a finaliza aceste proiecte, cât mai curând posibil”.

Ce valori împărtășesc România și Japonia

Şeful Executivului a adăugat că România şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale: democraţia, statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, respectul pentru drepturile omului, dar şi provocări şi interese similare.

Pe fondul războiului şi al tensiunilor care cresc în întreaga lume, România şi Japonia trebuie să rămână împreună, în solidaritate, mai unite ca niciodată. Anul trecut, am demonstrat, încă o dată, că ţările noastre pot lucra împreună în vremuri dificile în sprijinul poporului ucrainean afectat de război”, a evidenţiat Ciucă.

El a menţionat că există şi legături simbolice între cele două ţări: „Podul suspendat peste Dunăre, care urmează să fie finalizat în curând de un consorţiu de companii inclusiv un constructor japonez, este una dintre aceste legături simbolice”.

Nicolae Ciucă a transmis cele mai cordiale urări de sănătate, viaţă lungă prosperitate şi succes Majestăţii Sale Naruhito, precum şi de pace şi prosperitate poporului japonez. „Îmi exprim încrederea că prietenia româno-japoneză se va consolida şi va fi una durabilă”, a încheiat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?