Noile măsuri de relaxare. Persoanele vaccinate cu două doze sunt exceptate de la mai multe restricții – DOCUMENT

Noile măsuri de relaxare. Persoanele vaccinate cu două doze sunt exceptate de la mai multe restricții - DOCUMENT
Publicat: 27/05/2021, 18:34
Actualizat: 28/05/2021, 13:37

Noile măsuri de relaxare a unor restricții care ar urma să intre în vigoare din 1 iunie au fost decise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate de către guvern. Printre acestea se numără organizarea nunților, botezurilor sau meselor festive la exterior cu maxim 70 de persoane și maxim 50 de persoane în interior. Restaurantele pot fi deschise la 100% din capacitate, la interior pentru persoanele complet vaccinate. De asemenea, masca în spații închise nu mai este obligatorie pentru persoanele vaccinate.

Notă: În cadrul ședinței de guvern, din Hotărârea CNSU numărul 32 din 27.05.2021 a fost modificat aliniatul 3 al articolului 1, în sensul că a fost eliminat plafonul de 5000 de persoane, plafon prevăzut inițial în HCNSU.

Organizatorii trebuie să asigure distanțarea la 2 metri pentru fiecare persoană. Masca de protecție va fi obligatorie dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mie.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

De asemenea, organizare workshop-uri se va realiza în același mod. Acestea sunt deschise fără limite persoanelor care sunt complet vaccinate sau dacă rata de incidență în localitatea/județul respectiv este mai mică de 3 la mie.

Locurile de joacă pentru copii se vor deschide la interior, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și dacă părinții sau însoțitorii fac dovada vaccinării.

Competițiile sportive cu spectatori vaccinați

Organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Spectatorii acestor competiții trebuie să fie complet vaccinați sau să prezinte un test PCR.

Sălile de sport vor putea funcționa la capacitate de 70% din capacitatea spațiului fără mască de protecție.

Restaurantele, deschise la 100% din capacitate la interior pentru persoanele complet vaccinate

Restaurantele se deschid la interior și vor putea primi clienți la 70% din capacitate. Intervalul de funcționare este între orele 5 – 24. Administratorul poate permite accesul până la 100% din capacitate dacă persoanele fac dovada vaccinării și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, va crește gradul de ocupare a spațiilor de cazare  de la mare. Acestea vor putea fi ocupate în proporție de 85%. Potrivit hotărârii, toate hotelurile din județul Constanța pot primi clienți și la capacitate maximă dacă toți clienții sunt complet vaccinați.

Masca în spații închise nu mai este obligatorie pentru persoanele vaccinate

Obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise, unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, nu va mai fi în vigoare, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.

Hotarare Cnsu Nr. 32 Din 25… by Gandul.info

Potrivit calendarului de ridicări de restricţii, noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie, de la 1 iulie și altele de la 1 august.

Premierul a vorbit la finalul ședinței Executivului.

Citește și: BREAKING NEWS. Florin Cîțu: Masca nu va mai fi obligatorie în spații închise pentru cei vaccinați, în anumite condiții

URMĂREȘTE VIDEO LIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase