„Non-violența este singura cale”. Mesajul pacifist transmis de Dalai Lama, în urma războiului din Ucraina

„Non-violența este singura cale”. Mesajul pacifist transmis de Dalai Lama, în urma războiului din Ucraina
Publicat: 28/02/2022, 08:28

Dalai Lama spune că este „profund întristat” de conflictul din Ucraina, iar liderul spiritual tibetan exilat a cerut pace și „înțelegere reciprocă”.

„Războiul este depășit – non-violența este singura cale”, a spus el într-un mesaj transmis luni.

„Problemele și dezacordurile se rezolvă cel mai bine prin dialog. Pacea adevărată se realizează prin înțelegerea reciprocă și respectul pentru bunăstarea celuilalt. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Secolul al XX-lea a fost un secol de război și vărsare de sânge. Secolul XXI trebuie să fie un secol de dialog. Mă rog ca pacea să fie restabilită rapid în Ucraina”, a mai spus el.

A cincea zi de război în Ucraina

Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă.

Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev.

În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat duminică noaptea că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Fostul viceministru rus de externe Andrei Fedorov spune că primele zile ale lunii martie sunt importante în războiul ruso-ucrainean. Fedorov a declarat pentru Al Jazeera că următoarele zile sunt esențiale în invazia Ucrainei de către Rusia, deoarece ordinul inițial al președintelui Vladimir Putin era să „finalizeze operațiunea militară cu o victorie până pe 2 martie”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult