Un virus misterios a ucis zeci de copii din nordul Indiei. „Impactul combinat al COVID-19 și al epidemiilor poate duce la consecințe devastatoare pentru populații”

Un virus misterios a ucis zeci de copii din nordul Indiei. Impactul combinat al COVID-19 și al epidemiilor poate duce la consecințe devastatoare pentru populații
Publicat: 01/09/2021, 14:40
Actualizat: 01/09/2021, 14:42
O boală misterioasă se răspândește rapid în cel mai populat stat din India, ucigând zeci de copii și adulți.
În decurs de o săptămână, cel puțin 40 de copii au murit de febră în Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, cu o populație de 200 de milioane de locuitori.
Toți pacienții au fost testați pentru coronavirus și până în prezent nu s-a găsit nicio legătură între cele două boli, scrie BBC.
Boala misterioasă pune o presiune incredibilă asupra spitalelor din orașul Firozabad.
Ministrul șef al Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, s-a angajat să ajute familiile persoanelor cu această boală.
Guvernul a decis ca toate școlile din statul indian Uttar Pradesh să rămână închise până pe 6 septembrie. 
De săptămâna trecută, misterioasa boală a ucis peste 70 de persoane, inclusiv mulți copiiMinistrul Sănătății de stat, Jai Pratap Singh , a negat mult timp datele, argumentând că nu este sigur să vorbească despre dengue.

Autoritățile au fost criticate pentru neglijență, pentru minimizarea apariției cazurilor și pentru că nu au semnalat problemele la timp. După ce guvernatorul Yogi Adityanath a declarat marți că toate simptomele arată că este dengue, subsecretarul sănătății Amit Mohan Prasad a recunoscut, de asemenea, în această dimineață că „deși încă încercăm să identificăm cauza precisă, toate simptomele indică dengue”.

Denque, ce este febra transmisă de țânțari

De origine virală, dengue este cauzată de patru virusuri foarte asemănători (Den-1, Den-2, Den-3 și Den-4) și este transmisă oamenilor prin mușcăturile de țânțari. Prin urmare, nu există o contagiune directă între oameni, chiar dacă oamenii sunt gazda principală a virusului. Virusul circulă în sângele persoanei infectate timp de 2-7 zile, iar în acest timp țânțarul îl poate transmite altora. În emisfera vestică, vectorul principal este țânțarul Aedes aegypti, deși au fost înregistrate cazuri transmise de Aedes albopictus.

Dengue este cunoscută de peste două secole și este deosebit de prezentă în timpul și după sezonul ploios în zonele tropicale și subtropicale din Africa, Asia de Sud-Est și China, India, Orientul Mijlociu, America Latină și Centrală, Australia și diferite părți ale Pacificului . În ultimele decenii, prevalența dengue a crescut în multe regiuni tropicale. În țările emisferei nordice, în special în Europa, acesta constituie un pericol din perspectiva sănătății globale, deoarece se manifestă mai ales ca o boală importată, a cărei creștere se datorează frecvenței crescute a mișcărilor de mărfuri și persoane. .

Simptome și diagnostic

În mod normal, boala dă naștere la febră în decurs de 5-6 zile de la mușcătura de țânțar, cu temperaturi care pot fi chiar foarte ridicate. Febra este însoțită de dureri de cap acute, dureri în jurul și în spatele ochilor, dureri severe la nivelul mușchilor și articulațiilor, greață și vărsături, iritații ale pielii care pot apărea pe cea mai mare parte a corpului după 3-4 zile de la debutul febrei. Simptomele tipice sunt adesea absente la copii. Diagnosticul se face de obicei pe baza simptomelor, dar poate fi mai precis prin căutarea virusului sau a anticorpilor specifici în probele de sânge.

Furia populației

În ultimele zile, epidemia, deosebit de agresivă în districtul Firozabad, a declanșat furia populației împotriva departamentului de sănătate al statului, cel mai mare și mai populat din țară.

Potrivit ziarului Times of India, 72 din cei 135 de copii admiși în prezent la Firozabad Medical College sunt în stare foarte gravă și cel puțin jumătate dintre ei prezintă simptome neechivoce de dengue. Medicii au dezvăluit că 12 copii au murit doar în ultimele 24 de ore. „Situația din multe districte este alarmantă”, denunță Manish Asija, membru al legislativului de stat, care spune că „ lipsa totală a măsurilor minime de igienizare sunt cauza răspândirii dezastruoase a denguei”.

„Impactul combinat al COVID-19 și al epidemiilor de dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile expuse riscului”, a spus OMS într-un comunicat.

„Boala este acum endemică în peste 100 de țări din regiunile OMS din Africa, America, Mediterana de Est, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest.”

Pentru ca virusul să se răspândească, o persoană deja infectată ar trebui să ajungă să călătorească  și apoi să fie mușcată de un țânțar local.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor