O femeie din Marea Britanie, diagnosticată cu o boală similară cu Ebola. OMS: Virusul poate duce la epidemii și are o rată mare de mortalitate, de până la 40%

O femeie din Marea Britanie, diagnosticată cu o boală similară cu Ebola. OMS: Virusul poate duce la epidemii și are o rată mare de mortalitate, de până la 40%
Sursa: Shutterstock
Publicat: 26/03/2022, 16:04
Actualizat: 26/03/2022, 16:04

O femeie din Marea Britanie a fost diagnosticată cu o boală virală transmisă de căpușe, care ucide 40% dintre persoanele care se infectează cu ea. Maladia se numește febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) și, la fel ca Ebola, are o rată de mortalitate ridicată și prezintă simptome similare la începutul infecției, dar, spre deosebire de Ebola, nu se transmite ușor de la om la om.

Femeia, care a călătorit recent în Asia Centrală, a fost diagnosticată cu CCHF la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și primește îngrijiri de specialitate la Royal Free Hospital din Londra, scrie publicația Mirror.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA, a declarat că virusul „nu se transmite ușor între oameni, iar riscul general pentru public este foarte scăzut”.

Ea a spus că agenția încearcă să ia legătura cu persoanele care au fost în contact direct cu femeia pentru a le evalua și a le oferi sfaturi.
Este al treilea caz cunoscut de febră în Marea Britanie, cu cazuri anterioare raportate în 2012 și 2014. Niciunul dintre ele nu s-au răspândit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pacienții care fac forme mai grave mor, de obicei, în a doua săptămână de infectare. La pacienții care se tratează, ameliorarea începe în general în a noua sau a 10-a zi după debutul bolii.

Dr. Hopkins a adăugat: „UKHSA și NHS au proceduri bine stabilite de control al infecțiilor și pentru tratarea cazurilor de boli infecțioase importate și acestea vor fi respectate cu strictețe”.

Boala a fost descoperită pentru prima dată în Crimeea în 1944 și a primit numele de febră hemoragică din Crimeea, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În 1969 s-a recunoscut că agentul patogen care provoacă febra hemoragică din Crimeea era același cu cel responsabil pentru o boală identificată în 1956 în Congo.

Legătura dintre cele două localități a generat numele actual al bolii și al virusului.

„Febra hemoragică Crimeea-Congo este o febră hemoragică virală transmisă de obicei prin căpușe. Se poate lua și prin contactul cu țesuturile animale (țesut animal în care virusul a intrat în sânge) în timpul și imediat după sacrificarea animalelor. Focarele de CCHF constituie o amenințare pentru serviciile de sănătate publică, deoarece virusul poate duce la epidemii, are o rată mare de mortalitate a cazurilor (10-40%), poate duce la focare în spitale și este dificil de prevenit și tratat. CCHF este endemic în toată Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia”, a transmis OMS.

OMS spune că, după infecția cu mușcătura de căpușă, perioada de incubație a febrei hemoragice Crimeea-Congo este de obicei de una până la trei zile, cu maximum nouă zile.

După contactul cu sângele sau țesuturile infectate, perioada de incubație este de obicei de cinci până la șase zile, cu maximum 13 zile.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii