OMS: Avem o șansă de a pune capăt urgențelor provocate de Covid, în 2022

OMS: Avem o șansă de a pune capăt urgențelor provocate de Covid, în 2022
OMS: Avem o șansă de a pune capăt urgenței Covid în 2022/FOTO: who.int
Publicat: 18/01/2022, 19:32
Actualizat: 18/01/2022, 19:33

Șeful departamentului pentru situații de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății spune că cea mai gravă parte a pandemiei de coronavirus, inclusiv decesele, spitalizările și blocajele, s-ar putea încheia în acest an, dacă inechitățile uriașe în ceea ce privește vaccinările și medicamentele vor fi abordate rapid.

Șeful pentru situații de urgență din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că cel mai grav aspect al pandemiei de coronavirus – decese, spitalizări și blocaje – ar putea fi depășit în acest an, dacă se vor rezolva rapid inegalitățile uriașe în ceea ce privește vaccinările și medicamentele.

Dr. Michael Ryan, vorbind în timpul unei dezbateri privind echitatea vaccinurilor găzduită de Forumul Economic Mondial, a declarat că „s-ar putea să nu punem niciodată capăt virusului”, deoarece astfel de virusuri pandemice „sfârșesc prin a deveni parte a ecosistemului”.

Dar „avem o șansă de a pune capăt urgenței de sănătate publică în acest an dacă facem lucrurile despre care am vorbit”, a spus el.

Țările sărace au o rată de vaccinare de sub 10%

OMS a catalogat dezechilibrul în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 între țările bogate și cele sărace drept un eșec moral catastrofal. Mai puțin de 10% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit o doză de vaccin COVID-19.

Ryan a avertizat că Covid va reprezenta în continuare o amenințare pentru societate chiar și după ce va trece de la statutul de virus pandemic la cel de virus endemic.

„Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an – endemic nu înseamnă „bun”, ci doar „aici pentru totdeauna””, a spus el. „Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidență a bolii cu o vaccinare maximă a populațiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. Din punctul meu de vedere, acesta este sfârșitul urgenței, este sfârșitul pandemiei.”

De-a lungul dezbaterii, inechitatea vaccinurilor a fost prezentată ca o barieră în calea progresului împotriva Covid.

Anul trecut, guvernele din țările bogate s-au confruntat cu critici din partea OMS pentru deciziile lor de a distribui a treia doză de vaccinuri Covid pentru întreaga lor populație adultă, în timp ce persoanele vulnerabile din țările sărace încă așteptau prima injecție.

În decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că programele de rapel generalizate riscă să prelungească pandemia și să sporească inegalitatea, declarând într-o conferință de presă că „nicio țară nu poate să se descurce cu stimulente pentru a scăpa de pandemie”.

„Programele generale de rapel sunt susceptibile să prelungească pandemia, în loc să o încheie, prin devierea aprovizionării către țările care au deja un nivel ridicat de acoperire vaccinală, oferind virusului mai multe oportunități de a se răspândi și de a suferi mutații”, a declarat el reporterilor. „Iar rapelurile nu pot fi văzute ca un bilet pentru a merge mai departe cu sărbătorile planificate, fără a fi nevoie de alte măsuri de precauție.”

În ghidul oficial privind vaccinurile de rapel, OMS și-a exprimat îngrijorarea că programele de rapel în masă în țările mai bogate ar exacerba inechitatea vaccinurilor, lăsând în urmă țările care se străduiesc să își permită sau să aibă acces la doze.

Multe țări cu venituri ridicate și medii-superioare au lansat programe de rapel, în timp ce națiunile mai sărace nu au făcut încă progrese în ceea ce privește imunizarea populației lor cu vaccinul inițial de două doze. În Marea Britanie, de exemplu, 63% din populație (peste 12 ani) a primit o injecție de rapel și 83% dintre oameni sunt complet vaccinați. În Kenya, 0,1% din populație a primit o a treia injecție și doar 8,5% din oameni sunt complet vaccinați împotriva Covid.

În Israel, țară cu venituri ridicate, autoritățile au făcut un pas mai departe, oferind o a patra doză lucrătorilor din domeniul sănătății și celor mai vulnerabile persoane din societate. Cu toate acestea, medicii israelieni au pus la îndoială faptul că a patra doză oferă o imunitate suficientă împotriva variantei omicron, foarte transmisibilă.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...