Parada militară de 1 Decembrie, repetiție finală. Cine poate participa la ceremonia de Ziua națională? Precizările lui Raed Arafat

Publicat: 28/11/2021, 14:09

Ceremoniile dedicate Zilei naționale se vor derula, din nou, în condiții de pandemie. La parada militară din 1 Decembrie sunt restricții valabile pentru zona oficială.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut, duminică, precizări cu privire la măsurile luate pentru buna desfășurare a paradei miliare de la 1 Decembrie.

Astfel, interdicția de a intra în zona în care va fi parada militară pentru cei care nu sunt testați și permiterea accesului pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică doar zonei oficiale – o zonă limitată unde vor fi invitații oficiali, nu și zona din apropiere unde de obicei stau oamenii și urmăresc parada, acolo singurele reguli care se aplică sunt regulile de sănătate publică și purtarea măștii, care e obligatorie, a spus Raed Arafat. Aceste reguli se aplică și în cazul recepțiilor care se pot organiza de 1 Decembrie, cu un număr limitat de persoane, doar cele vaccinate sau trecute prin boală.

Precizările vin după discuții în spațiul public, ca urmare a deciziilor de vineri ale Guvernului. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, după ședința de Guvern de vineri, că, potrivit modificărilor adoptate, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României cu participarea în zona oficială delimitată de organizatori a cel mult 400 de persoane în București, iar în municipiile reședință de județ cu cel mult 200 de persoane. Trebuie asigurată o distanță de cel puțin un metru între participanți, iar masca va fi obligatorie.

Accesul la ceremonii este permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, spunea Lucian Bode.

De asemenea, se permite accesul tuturor persoanelor la ceremoniile dedicate Zilei Naționale cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între participanți și cu purtarea măștii de protecție.

La sediile autorităților și instituțiilor publice centrale este permisă organizarea activităților specifice dedicate Zilei Naționale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediile autorităților locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.

Ultima repetiție la Arcul de Triumf

Repetiția finală pentru Parada națională a avut loc duminică, începând cu ora 10.00, la Arcul de Triumf și se va desfășura în aceleași condiții de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, potrivit informării Ministerului Apărării Naționale.

Detașamente de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și mijloace tehnice terestre și aeriene vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.

Ceremonia se va desfășura într-un format restrâns, care va fi dimensionat în funcție de situația pandemică de la momentul desfășurării evenimentului, cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La începutul ceremoniei se va intona imnul național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, precum și a victimelor virusului SARS-CoV-2 și păstrarea unui moment de reculegere.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 28 noiembrie și 1 decembrie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...