Parada militară de 1 Decembrie, repetiție finală. Cine poate participa la ceremonia de Ziua națională? Precizările lui Raed Arafat

Publicat: 28/11/2021, 14:09

Ceremoniile dedicate Zilei naționale se vor derula, din nou, în condiții de pandemie. La parada militară din 1 Decembrie sunt restricții valabile pentru zona oficială.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut, duminică, precizări cu privire la măsurile luate pentru buna desfășurare a paradei miliare de la 1 Decembrie.

Astfel, interdicția de a intra în zona în care va fi parada militară pentru cei care nu sunt testați și permiterea accesului pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică doar zonei oficiale – o zonă limitată unde vor fi invitații oficiali, nu și zona din apropiere unde de obicei stau oamenii și urmăresc parada, acolo singurele reguli care se aplică sunt regulile de sănătate publică și purtarea măștii, care e obligatorie, a spus Raed Arafat. Aceste reguli se aplică și în cazul recepțiilor care se pot organiza de 1 Decembrie, cu un număr limitat de persoane, doar cele vaccinate sau trecute prin boală.

Precizările vin după discuții în spațiul public, ca urmare a deciziilor de vineri ale Guvernului. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, după ședința de Guvern de vineri, că, potrivit modificărilor adoptate, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României cu participarea în zona oficială delimitată de organizatori a cel mult 400 de persoane în București, iar în municipiile reședință de județ cu cel mult 200 de persoane. Trebuie asigurată o distanță de cel puțin un metru între participanți, iar masca va fi obligatorie.

Accesul la ceremonii este permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, spunea Lucian Bode.

De asemenea, se permite accesul tuturor persoanelor la ceremoniile dedicate Zilei Naționale cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între participanți și cu purtarea măștii de protecție.

La sediile autorităților și instituțiilor publice centrale este permisă organizarea activităților specifice dedicate Zilei Naționale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediile autorităților locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.

Ultima repetiție la Arcul de Triumf

Repetiția finală pentru Parada națională a avut loc duminică, începând cu ora 10.00, la Arcul de Triumf și se va desfășura în aceleași condiții de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, potrivit informării Ministerului Apărării Naționale.

Detașamente de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și mijloace tehnice terestre și aeriene vor participa miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.

Ceremonia se va desfășura într-un format restrâns, care va fi dimensionat în funcție de situația pandemică de la momentul desfășurării evenimentului, cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La începutul ceremoniei se va intona imnul național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, precum și a victimelor virusului SARS-CoV-2 și păstrarea unui moment de reculegere.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 28 noiembrie și 1 decembrie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase