Peste 60 de țări din lume se pot confrunta cu o scădere a ratingului până în 2030. Emisiile poluante, factorii determinanți

Redactor:
Florentina Dinu
Peste 60 de țări din lume se pot confrunta cu o scădere a ratingului  până în 2030. Emisiile poluante, factorii determinanți

Un nou studiu bazat pe algoritmi, realizat de un grup de universități din Marea Britanie, a prezis că 63 de țări – aproximativ jumătate din numărul apreciat de S&P Global, Moody’s și Fitch – ar putea vedea ratingurile lor de credit reduse din cauza schimbărilor climatice până în 2030.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Universitatea din East Anglia și SOAS din Londra au analizat un „scenariu realist” cunoscut sub numele de RCP 8.5, în care emisiile de carbon și alte poluante continuă să crească în deceniile următoare.

Peste 60 de țări din lume se pot confrunta cu o scădere a ratingului  până în 2030

Apoi au analizat modul în care impactul probabil negativ al creșterii temperaturilor, nivelului mării și al altor efecte ale schimbărilor climatice asupra economiilor și finanțelor țărilor ar putea afecta ratingurile lor de credit.

„Găsim că 63 de suverani care suferă degradări provocate de climă de aproximativ 1,02 crestături până în 2030, ajungând la 80 de suverani care se confruntă cu o retrogradare medie de 2,48 crestături până în 2100”, arată studiul 

Printre cele mai afectate țări s-au numărat China, Chile, Malaezia și Mexic, care ar putea vedea șase niveluri de retrogradare până la sfârșitul secolului, precum și Statele Unite, Germania, Canada, Australia, India și Peru, care ar putea vedea aproximativ patru.

„Rezultatele noastre arată că practic toate țările, fie că sunt bogate sau sărace, vor suferi degradări dacă se menține traiectoria actuală a emisiilor de carbon.”

Odată cu reducerea ratingului, de obicei cresc costurile de împrumut ale țărilor pe piețele internaționale

Studiul a estimat, de asemenea, că, odată cu reducerea ratingului, de obicei cresc costurile de împrumut ale țărilor pe piețele internaționale, retrogradările provocate de climă ar adăuga 137–205 miliarde dolari la plățile anuale ale serviciilor datoriei până în 2100.

Într-un scenariu alternativ „RCP 2.6” în care emisiile de CO2 încep să scadă și ajung la zero până în 2100, impactul ratingului ar fi în medie cu puțin mai mult de jumătate de crestătură, iar costul suplimentar combinat ar fi de 23-34 miliarde dolari mai modest.

Întrucât costurile de împrumut ale companiilor urmăresc, în general, cele ale țărilor în care își desfășoară activitatea, facturile anuale anuale combinate au fost prognozate să crească cu 35,8–62,6 miliarde USD în scenariul cu emisii mai mari până în 2100 și cu 7,2–12,6 miliarde USD în cel inferior.

„Există avertismente, nu există estimări cantitative credibile din punct de vedere științific ale modului în care schimbările climatice vor avea impact asupra factorilor sociali și politici”, se spune în ziar. „Astfel, descoperirile noastre ar trebui considerate conservatoare”.

 

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Cătălin Botezatu A DECIS! Cui îi va rămâne toată AVEREA lui: „Copiii mei NU sunt...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
S-a schimbat ora de închidere a magazinelor! Ce se întâmplă cu restricţiile pentru weekend
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Monica Pop, propunere BOMBĂ pentru Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății nu ar accepta, niciodată
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide