PMP solicită creşterea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor românilor din mediul rural care se încălzesc cu lemne

PMP solicită creşterea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor românilor din mediul rural care se încălzesc cu lemne
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 22/08/2022, 16:38
Actualizat: 22/08/2022, 18:38

Partidul Mișcarea Populară (PMP) solicită creşterea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor pentru românii din mediul rural care se încălzesc cu lemne. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat postat, luni, pe contul oficial de Facebook al partidului.

Reprezentanții PMP precizează că sunt 5 milioane de gospodării din România în care cetăţenii se încălzesc cu lemne de foc, prin intermediul unor sobe sau al unor centrale pe lemne.

În acest context, având în vedere creşterea cu aproximativ 40% a preţului la metru cub de lemn în vederea încălzirii locuinţelor, potrivit PMP, se impune o măsură de ajutor social şi pentru românii care locuiesc la ţară, nefiind branşaţi nici la reţeaua de gaze şi nici la un sistem de încălzire centralizată.

PMP oferă și două opţiuni, pentru soluționarea acestei probleme:

  • fie creşterea cu 50% a ajutorului de încălzire a locuinţelor (al cărui cuantum, oricum, stă pe loc de ani buni);
  • fie stabilirea unui preţ uniform subvenţionat cu care ocoalele silvice din toată ţara vor vinde lemnul de foc în această toamnă şi iarnă. Ajutorul poate lua şi forma unor vouchere cu care cetăţenii dependenţi de această formă de încălzire să poată achiziţiona lemnul.

„În cazul în care nu se va da curs propunerii PMP, vom fi în situaţia absurdă ca o jumătate de Românie (cei din rural sau branşaţi la gaze – în general, cu venituri mai mari) să beneficieze de sprijin pentru iarnă, în timp ce România rurală va fi din nou uitată şi desconsiderată”, se mai arată în comunicatul PMP.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase