PMP solicită Parlamentului să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ

PMP solicită Parlamentului să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ
PMP solicită Parlamentului să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea SIIJ / Foto: Pixabay.com
Publicat: 22/07/2021, 18:12

PMP (Partidul Mișcarea Populară) transmite o scrisoare deschisă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, în care solicită organizarea unei sesiuni extraordinare pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Textul integral al scrisorii deschise a PMP:

„Scrisoare deschisă către președinții Camerei Deputatilor și a Senatului

PMP solicită Parlamentului să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justitie (SIIJ). Acum în al 12 ceas, coaliția de la putere trebuie să depășească orgoliile și interesele de partid și să dea dovada de responsabilitate și voință politică pentru înfăptuirea reformei din justiție.

Blocarea statului de drept nu poate avea decât efecte negative pe plan intern și extern, cu consecinte grave asupra imaginii României pe plan european. Partidul nostru aduce aminte alianței guvernamentale că desființarea SIIJ a fost una dintre cele mai importante promisiuni electorale, pentru care, românii i-au acordat votul în lupta cu PSD.

PMP atrage atenția că există numeroase semnale venite din UE, care prevăd apariția, în scurt timp, a unor reacții dure din partea factorilor de decizie europeni privind neîndeplinirea promisiunilor luate, în mod repetat,de instituțiile românești, în special de Ministerul Justiției, referitoare la reforma în justiție.

În acest context, există o temere la Bruxelles cu privire la lipsa de voință politică a actualei puteri pentru desființarea SIIJ. Astfel, numeroase surse din instituțiile europene semnaleaza o creștere a imixtiunii politice în actul de justiție, susținand că în Parlamentul României, există numeroase voci care se opun independenței puterii judecătorești.

Parlamentul are obligația să elimine toate suspiciunile instituțiilor europene și să voteze proiectul de desființare a SIIJ, ca un act de resposabilitate politică. Pe această cale, s-ar putea desăvârși procesul de reformare a justiției, început în 2017, dar care a fost întârziat de diferite grupuri de interese , cu mare influență în partidele politice.

PMP amintește faptul că UE a întocmit, anul acesta, un Raport privind standardele europene ale statului de drept, care vor trebui a fi aplicate în toate statele membre. Astfel, pe baza acestui document, Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European vor deschide o serie de dezbateri privind implementarea acestor standarde în toate țările membre și adoptarea lor in parlamentele naționale.

Acest set de norme referitoare la independența justiției se vor regăsi în Mecanismul european privind statul de drept, care va cuprinde măsuri concrete ce trebuie luate de fiecare stat membru. În caz contrar, există riscul activarii automate a unor măsuri punitive, conform articolului 7 din Tratatul UE, prin care țările ar putea fi blocate în accesarea fondurilor europene.”

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mihai Bendeac, scandal cu Cătălin Măruță! „Mă duc la poliție. Nu mă mai…” Actorul a...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Raed Arafat face anunțul momentului! Ce spune despre valul 4. Toți românii trebuie să știe
Israelul consideră Iranul o ameninţare globală şi ameninţă cu un atac militar
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Ce este „funny gas”, noul drog care face victime pe litoral. Avertismentul Agenției Naționale Antidrog
Scandalos! Câți lei a dat un turist din Mamaia, pe un piure de cartofi cu...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Metoda care a indus în eroare mai mulți români. Cum riști să rămâi fără bani....
ȘOC! Cât costă o bere în Vama Veche, de fapt. Turiștii abia și-o permit: ”Foarte...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
Doliu naţional! A murit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din România
Jocuri de noroc la USR . DNA scoate la iveală angajările fictive de la Camera...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...