Poliţistul care l-ar fi împuşcat pe fiul unui milionar, achitat de magistrați. Ce arată motivarea soluției despre răspundere penală a inculpatului

Poliţistul care l-ar fi împuşcat pe fiul unui milionar, achitat de magistrați. Ce arată motivarea soluției despre răspundere penală a inculpatului
Foto: Pixabat.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 15/06/2021, 21:21
Actualizat: 15/06/2021, 21:31

Motivarea sentinţei prin care poliţistul Horaţiu Onescu a fost achitat pentru infracţiunea de ucidere din culpă, în cazul tânărului Darius Şendroiu, a fost publicată. Potrivit motivării publicate de instanță, se precizează că victima şi-a părăsit standul de vânătoare în care trebuia să stea, iar inculpatul „nu a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei”.

„Dacă inculpatul nu a putut prevedea rezultatul, vinovăţia sub forma culpei nu poate fi reţinută datorită imposibilităţii subiective a inculpatului de a-l prevedea. De asemenea, se constată că nu există nicio legătură de cauzalitate între utilizarea de către inculpat a armei şi producerea rezultatului periculos, atâta timp cât nu a cunoscut că Şendroiu Darius- Cristian a plecat din standul său, această atitudine fiind a cauza determinantă a producerii accidentului şi, în consecinţă, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă. În condiţiile în care inculpatul nu a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei, aceasta fiind consecinţa intervenţiei unei împrejurări străine de voinţa şi conştiinţa sa – fapta victimei – sunt îndeplinite astfel dispoziţiile art. 31 C.p., fapta fiind săvârşită în caz fortuit, lipsindu-i trăsătura esenţială a vinovaţiei” şi se impune achitarea acestuia, întrucât există o cauză de neimputabilitate”, au arătat magistraţii,  potrivit adevărul.

Horaţiu Onescu a precizat că a considerat că a observat mişcare în vegetaţia aflată în zonă şi a tras.

„În jurul orei 18,00, inculpatul a auzit gonacii şi câinii, urmărind să identifice mişcarea. Acesta a sesizat mişcare în vegetaţia aflată în partea sa stângă, mişcare care s-a continuat spre zona din spatele aliniamentului pe care se aflau vânătorii şi la scurt timp ar fi observat pe versantul din spatele său (versantul pe care a fost găsită victima Şendroiu Darius) uşor oblic spre stânga, în vârful acelui versant, un mistreţ şi ar fi tras un foc de armă cu arma marca Benelli Armi, model Arco, pe care o avea asupra sa, în această direcţie. Nu a auzit niciun fel de strigăt, după aproximativ douăzeci de secunde a observat mişcare tot în aceeaşi direcţie, lateral dreapta faţă de zona în care a tras iniţial, lângă un copac şi a tras un al doilea foc de armă spre această zonă unde potrivit declaraţiei iniţiale a acestuia: am văzut mişcare şi am considerat că am văzut un mistreţ”, se arăta în dosar, citat de adevărul.

Nu s-a insistat pe căutarea proiectilului care l-a lovit pe Sendroiu Darius

Glonţul nu a mai fost găsit. Un poliţist, citat ca martor în cauză, a menţionat că în timpul cercetării la faţa locului, care a avut loc în seara producerii accidentului şi a doua zi, nu s-a insistat pe căutarea proiectilului care l-a lovit pe Sendroiu Darius, întrucât se ştia locul unde a stat inculpatul şi se putea stabili traiectoria proiectilului care a lovit victima. Mai susţine că dacă se găsea proiectilul care l-a lovit pe Şendroiu Darius se putea stabili arma de la care s-a tras. Poliţistul citat ca martor a mai spus că nu s-a insistat pe căutarea acestora. Mai mult, a precizat că, în lipsa proiectilului, nu se poate stabili arma cu care s-a tras, ci se stabileşte doar că arma a fost folosită.

După aproape cinci ani de la moartea lui Șendroiu Darius, fiul omului de afaceri Ioan Șendroiu, instanța de fond a dat sentința în dosarul de ucidere din culpă. Judecătoria Hațeg l-a achitat pe polițistul Horațiu Onescu

Șendroiu Darius a fost împușcat la o partidă de vânătoare, în seara zilei de 7 octombrie 2016, în zona Alun-Boşorod, din Munţii Şureanu, în Fondul de vânătoare 50 Ursici. La partida de vânătoare au participat alte opt persoane, printre care polițistul Horațiu Onescu, fost șef de post al comunei Boșorod.

Conform anchetatorilor, Șendroiu Darius a fost împușcat cu două focuri de armă, iar un glonte l-a nimerit în zona gâtului. Șendroiu jr. s-ar fi aflat într-un copac, în momentul în care a fost împușcat. Circumstanțele în care s-a produs accidentul de vânătoare au iscat numeroase controverse la acea dată, iar surse din anchetă susțineau că autorul faptei a declarat că ar fi confundat victima cu un mistreț.

La fața locului a fost solicitată o ambulanță, însă, tânărul nu a mai putut fi salvat. Gloanțele i-au provocat leziuni incompatibile cu viața, medicii nemaiputând decât să constate decesul acestuia.

La data la care a fost ucis, Șendroiu Darius avea 26 de ani și se ocupa de administrarea unor afaceri de familie. Tânărul administra complexul de agrement „Steaua Mureșului”, de lângă Simeria.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Meteorologii anunță că ne vom confrunta cu noi recorduri de temperatură. Fenomenul îngrijorător ce va...
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Horoscop 3 august 2021. Zodia care trebuie să facă schimbări majore pentru bani
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Savanții sunt speriați de creșterea „Zonei Moarte” din Ocean. Creaturile marine se sufocă!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...