Poliţistul care l-ar fi împuşcat pe fiul unui milionar, achitat de magistrați. Ce arată motivarea soluției despre răspundere penală a inculpatului

Poliţistul care l-ar fi împuşcat pe fiul unui milionar, achitat de magistrați. Ce arată motivarea soluției despre răspundere penală a inculpatului
Foto: Pixabat.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 15/06/2021, 21:21
Actualizat: 15/06/2021, 21:31

Motivarea sentinţei prin care poliţistul Horaţiu Onescu a fost achitat pentru infracţiunea de ucidere din culpă, în cazul tânărului Darius Şendroiu, a fost publicată. Potrivit motivării publicate de instanță, se precizează că victima şi-a părăsit standul de vânătoare în care trebuia să stea, iar inculpatul „nu a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei”.

„Dacă inculpatul nu a putut prevedea rezultatul, vinovăţia sub forma culpei nu poate fi reţinută datorită imposibilităţii subiective a inculpatului de a-l prevedea. De asemenea, se constată că nu există nicio legătură de cauzalitate între utilizarea de către inculpat a armei şi producerea rezultatului periculos, atâta timp cât nu a cunoscut că Şendroiu Darius- Cristian a plecat din standul său, această atitudine fiind a cauza determinantă a producerii accidentului şi, în consecinţă, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă. În condiţiile în care inculpatul nu a putut prevedea rezultatul socialmente periculos al faptei, aceasta fiind consecinţa intervenţiei unei împrejurări străine de voinţa şi conştiinţa sa – fapta victimei – sunt îndeplinite astfel dispoziţiile art. 31 C.p., fapta fiind săvârşită în caz fortuit, lipsindu-i trăsătura esenţială a vinovaţiei” şi se impune achitarea acestuia, întrucât există o cauză de neimputabilitate”, au arătat magistraţii,  potrivit adevărul.

Horaţiu Onescu a precizat că a considerat că a observat mişcare în vegetaţia aflată în zonă şi a tras.

„În jurul orei 18,00, inculpatul a auzit gonacii şi câinii, urmărind să identifice mişcarea. Acesta a sesizat mişcare în vegetaţia aflată în partea sa stângă, mişcare care s-a continuat spre zona din spatele aliniamentului pe care se aflau vânătorii şi la scurt timp ar fi observat pe versantul din spatele său (versantul pe care a fost găsită victima Şendroiu Darius) uşor oblic spre stânga, în vârful acelui versant, un mistreţ şi ar fi tras un foc de armă cu arma marca Benelli Armi, model Arco, pe care o avea asupra sa, în această direcţie. Nu a auzit niciun fel de strigăt, după aproximativ douăzeci de secunde a observat mişcare tot în aceeaşi direcţie, lateral dreapta faţă de zona în care a tras iniţial, lângă un copac şi a tras un al doilea foc de armă spre această zonă unde potrivit declaraţiei iniţiale a acestuia: am văzut mişcare şi am considerat că am văzut un mistreţ”, se arăta în dosar, citat de adevărul.

Nu s-a insistat pe căutarea proiectilului care l-a lovit pe Sendroiu Darius

Glonţul nu a mai fost găsit. Un poliţist, citat ca martor în cauză, a menţionat că în timpul cercetării la faţa locului, care a avut loc în seara producerii accidentului şi a doua zi, nu s-a insistat pe căutarea proiectilului care l-a lovit pe Sendroiu Darius, întrucât se ştia locul unde a stat inculpatul şi se putea stabili traiectoria proiectilului care a lovit victima. Mai susţine că dacă se găsea proiectilul care l-a lovit pe Şendroiu Darius se putea stabili arma de la care s-a tras. Poliţistul citat ca martor a mai spus că nu s-a insistat pe căutarea acestora. Mai mult, a precizat că, în lipsa proiectilului, nu se poate stabili arma cu care s-a tras, ci se stabileşte doar că arma a fost folosită.

După aproape cinci ani de la moartea lui Șendroiu Darius, fiul omului de afaceri Ioan Șendroiu, instanța de fond a dat sentința în dosarul de ucidere din culpă. Judecătoria Hațeg l-a achitat pe polițistul Horațiu Onescu

Șendroiu Darius a fost împușcat la o partidă de vânătoare, în seara zilei de 7 octombrie 2016, în zona Alun-Boşorod, din Munţii Şureanu, în Fondul de vânătoare 50 Ursici. La partida de vânătoare au participat alte opt persoane, printre care polițistul Horațiu Onescu, fost șef de post al comunei Boșorod.

Conform anchetatorilor, Șendroiu Darius a fost împușcat cu două focuri de armă, iar un glonte l-a nimerit în zona gâtului. Șendroiu jr. s-ar fi aflat într-un copac, în momentul în care a fost împușcat. Circumstanțele în care s-a produs accidentul de vânătoare au iscat numeroase controverse la acea dată, iar surse din anchetă susțineau că autorul faptei a declarat că ar fi confundat victima cu un mistreț.

La fața locului a fost solicitată o ambulanță, însă, tânărul nu a mai putut fi salvat. Gloanțele i-au provocat leziuni incompatibile cu viața, medicii nemaiputând decât să constate decesul acestuia.

La data la care a fost ucis, Șendroiu Darius avea 26 de ani și se ocupa de administrarea unor afaceri de familie. Tânărul administra complexul de agrement „Steaua Mureșului”, de lângă Simeria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York