VIDEO | Popescu, despre o pană de curent națională: Dacă nu construim unități în zona de vest, la un moment dat o pană se va simți în această zonă

Publicat: 18/11/2021, 22:01
Actualizat: 18/11/2021, 23:25

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la Digi24, că o pană de curent la nivel național ar putea veni în România, dacă nu vor fi investiții în această zonă. El susține că astfel de lucruri se pot întâmpla o dată la 30 de ani și nu vor fi de durată.

El a precizat că România s-a decuplat de la sistemul european și am rămas cu sistemele de producție din Bulgaria și Grecia.

”E un scenariu de apărare civilă. Noi am mai avut acest lucru în anii 70, de genul în care a fost și în ianuarie, anul acesta. În 9 ianuarie, parcă, a fost o pană de electricitate de 8, 9 minute, care s-a simțit în România de vest. (…) S-au decuplat sistemele, România s-a decuplat de la sistemul european și am rămas cu sistemele din Bulgaria și cu Grecia, unitățile de producție fiind în sud, au alimentat sudul țării și zona Moldovei”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul atrage atenția că este nevoie de investiții în unități noi de producție a energiei electrice pentru a nu risca să avem o pană de curent. El a precizat că în vestul Europei a fost o astfel de pană generală de curent, dar care a fost rezolvată în 20 de minute.

”Dacă nu construim unități în zona de vest, la un moment dat o pană se va simți în această zonă. Dar nu discutăm de pene de o săptămână. A ținut 20 de minute,, iar pe urmă, partea de sud a reușit să susțină și consumul din Ardeal. (…) Ce a fost în 9 ianuarie s-a mai întâmplat în anii 70, vorbim de lucruri care se întâmplă o dată la 30 de ani”, a declarat Virgil Popescu.