Premierul Nicolae Ciucă, după semnarea acordurilor de colaborare în domeniul nuclear cu Belgia: Fac parte din angajamentul nostru de a obține independența față de sursele rusești de energie

Premierul Nicolae Ciucă, după semnarea acordurilor de colaborare în domeniul nuclear cu Belgia: Fac parte din angajamentul nostru de a obține independența față de sursele rusești de energie
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo/ Sursa: gov.ro
Publicat: 26/10/2022, 19:36
Actualizat: 26/10/2022, 19:46

România a făcut „mari progrese” pentru intrarea în spaţiul Schengen, a apreciat prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, după o întâlnire cu prim-ministrul Nicolae Ciucă la Bruxelles. Cei doi premieri au semnat miercuri o serie de documente bilaterale de colaborare în domeniul nuclear.

Declarațiile vin după ce oficialii români și cei belgieni au semnat Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ (IFIN-HH).

„Am vorbit despre perspectiva Schengen, despre ceea ce este un mare pas făcut de Guvernul român şi de instituţii şi, bazat pe marile progrese, sper să se poată face ultimul pas”, a afirmat premierul belgian, după întâlnirea cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

De Croo a menţionat că acest lucru este important pentru poporul român.

Premierul belgian a mulţumit Guvernului şi poporului român pentru efortul de a-i primi şi ajuta pe refugiaţii ucraineni..

El s-a referit şi la acordurile de colaborare în domeniul nuclear semnate de România şi Belgia, menţionând importanţa lor pentru energie în viitor, precum şi la cooperarea în privinţa dezvoltării semiconductorilor şi domeniului eolian.

„Așa cum ați menționat, ne-am întâlnit în aprilie, în România și am avut ocazia de a evalua contextul de securitate din Marea Neagră. Am recunoscut cu acea ocazie că sunt sectoare în care relația noastră bilaterală ar putea dobândi o mai mare consistență. Am înregistrat deja progrese în această privință, am semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere în domeniul nuclear, ca parte a angajamentului nostru, în cadrul UE, de a găsi noi surse de energie, chiar dacă vorbim de tranziția la aceste surse, dar ele fac parte din angajamentul nostru de a face tot posibilul pentru a obține independență în proporție de sută la sută de sursele rusești de energie”, a spus Ciucă, potrivit comunicatului Guvernului.

Ciucă a adăugat că România e interesată în dezvoltarea cooperării în ceea ce privește semiconductorii, in contextul în care 500 milioane de euro sunt alocați prin PNRR, cercetării și dezvoltării semiconductorilor.

„ Guvernul român a întreprins, la rândul său, acțiuni de reparare și modernizare a infrastructurii în vederea sprijinirii exporturilor ucrainene de cereale spre Europa și nu numai. În această privință, portul Constanța joacă un rol major și suntem interesați să învățăm din experiența portului Anvers legat de toate aceste proceduri de dezvoltare a cooperării în viitor și a capabilităților portului Constanța…
Vă mulțumesc pentru această întâlnire și pentru sprijinul dvs. în ceea ce privește aderarea României la Schengen și ridicarea MCV –ului, deoarece ne-am dat silința să îndeplinim toate cerințele și standardele tehnice și desigur, dacă este necesar, suntem deschiși să clarificăm totul, pe baza tuturor abordărilor deja existente ale Comisiei și bilateral, cu fiecare țară parteneră din UE care dorește să vadă mai mult decât este menționat în raportul Comisiei”, a mai spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Bruxelles, a participat, miercuri, alături de prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, la semnarea unor documente bilaterale de colaborare în domeniul nuclear.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu