Președintele Colegiului Medicilor: Doctorii care dezinformează vor fi suspendaţi din funcţie în momentul în care intră în comisia de disciplină

Președintele Colegiului Medicilor: Doctorii care dezinformează vor fi suspendaţi din funcţie în momentul în care intră în comisia de disciplină
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România. Sursa: Marius Dumbrăveanu/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/10/2021, 12:21
Actualizat: 20/10/2021, 12:24

Președintele Colegiului Medicilor, medicul Daniel Coriu, susține că medicii care transmit în spațiul public mesaje ce conțin informații nevalidate științific vor fi suspendați.

Daniel Coriu vrea ca medicii care ies cu mesaje false anti-vaccinare sau cu informații nedovedite științific să fie sancționați repede, nu la o distanță de câteva luni cum se întâmplă acum.

„Unii medici au transmis mesaje eronate și au afectat public sănătatea popor. Acesta este motivul pentru care noi ne-am propus să oprim acest fenomen prin sancțiune. Ne dorim să mergem în Parlament cu o nouă modificare legislativă prin care să propunem suspendarea medicului în momentul în care intră în comisia de disciplină.

Demersul actual este următorul. Un medic care este reclamat de un pacient pentru o anumită greșeală medicală ajunge în fața comisiei din teritoriu și acolo procesul durează luni, poate chiar ani.

La final, medicul ajunge să conteste decizia luată de Colegiul Medicilor din teritoriu și ajunge la noi, la Colegiul Național al Medicilor, unde se va judeca cu Comisia Superioară de Disciplină.

În ansamblu, întregul proces durează ani și punctual pentru această situație dramatică, rezolvarea este irelevantă dacă peste câțiva ani acest medic va fi sancționat abia după ani.  Suntem într-o situație de criză și trebuie să luăm măsuri dramatice.

Trebuie să responsabilizăm medicii. Un medic care iese în spațiul public, în social media, el trebuie să exprime o opinie medicală, iar el nu are voie decât să transmită mesaje corecte care să aibă un suport cu dovezi științifice”, a declarat dr. Daniel Coriu, șeful CMR, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

”Mă abțin de la alte comentarii”

La Spitalul Judeţean Constanţa, şefa Secţie Clinicii de Pediatrie, doctorul Cristina Mihai, a declarat că nu știe în ce măsură este de acord cu această măsură, însă a punctat faptul că e de cord cu vaccinarea: ”Chiar la asemenea represalii… nu știu ce să spun. Dar este adevărat că trebuie foarte multă atenție la ceea ce spui în spațiul public pentru că influențezi oamenii. Mă abțin de la alte comentarii. Cert este că eu sunt pro vaccinare și nu voi lansa niciodată afirmații nefondate”.

România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.

Aproape 69.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Aproape 69.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

În total s-au administrat 11.306.239 de doze. 5.714.291 de persoane s-au vaccinat cu schema completă.

În România s-au vaccinat în total, 574.571 de oameni cu doza a III-a.

În ultimele 24 de ore, 19.272 de persoane au primit primam doză de Pfizer BioNTech, 16.989 au primit Johnson&Johnson, 549 au primit vaccinul Moderna și doar 16 persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca.

În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 17.862 de reacții comune şi minore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase