Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 30/03/2022, 16:18

Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României, cel mai probabil săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, președintele Senatului, Florin Cîțu.

Florin Cîțu a făcut anunțul printr-o postare pe Twitter, în care îl citează pe premierul ucrainean, Denis Şmigal.

„Președintele Zelenski va susține un discurs în Parlamentul României. Ca președinte al Senatului, voi face demersuri ca acest eveniment să aibă loc săptămâna viitoare. Ucraina are susținerea mea totală”, a scris Florin Cîțu, pe Twitter.

Comform informării de miercuri a Ministerului Afacerilor Interne, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.328 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 6 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La momentul informării, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI era de 80,3%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în România au intrat 16.898 de mijloace de transport și 55.752 de persoane, dintre care 8.261 de cetățeni ucraineni.

Răspunsul României în criza refugiaților

Războiul din Ucraina a intrat miercuri în ziua 35, iar situația din țara vecină rămâne incertă, în pofida discuțiilor de pace care au început marți la Istanbul.

Potrivit declarațiilor din 19 martie ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, erau la acea dată aproximativ 80.000 de ucraineni care au decis sa rămână în România, din cei peste 515.000 care, de la debutul conflictului, intraseră în România până atunci – deci aproximativ 15% –  iar 30.000 sunt copii.

În acest context, Guvernul român se pregătește pentru faza a II-a de răspuns în criza refugiaților ucraineni, respectiv măsuri de protecție pentru cei care vor să rămână în România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult