Prima reacţie a președintelui Klaus Iohannis după ce premierul Ciucă a fost acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat

Prima reacţie a președintelui Klaus Iohannis după ce premierul Ciucă a fost acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 18/01/2022, 18:23

Președintele Klaus Iohannis consideră corectă decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat, în urma acuzațiilor de plagiat formulate de PressOne. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Prezidențială către Europa Liberă.

„Preşedintele Klaus Iohannis îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice. Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit.

Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, Preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea europalibera.org

În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, Ciucă a anunţat că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, precizând că lucrarea sa este originală, redactată în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv.

Fostul lider liberal, Ludovic Orban a scris pe Facebook că „Dacă în urma acuzaţiei de plagiat Ciucă nu-şi dă demisia de bună-voie, cel care trebuie să-i solicite demisia este chiar Iohannis. Asta cu atât mai mult cu cât Iohannis s-a arătat intransigent faţă de plagiat”.

Premierul Nicolae Ciucă trebuie să clarifice „de urgenţă” informaţiile conform cărora teza sa de doctorat ar fi plagiată, a scris pe Facebook și președintele USR, Dacian Cioloș. În situaţia în care aceste informaţii se dovedesc adevărate, premierul ar trebui să-și dea demisia de onoare, a mai spus Cioloș.

„Plagiatul reprezintă furt intelectual iar instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic atât pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a altora, cât și pe aceia care facilitează acest lucru”, afirma președintele, în iulie 2021.

La prezentarea proiectului România Educată, Iohannis și-a exprimat, încă o dată, intransigența față de plagiat, așa cum a formulat această poziție în spațiul public de fiecare dată când s-a ivit ocazia.

Florin Roman a demisionat din Guvern, în urma acuzațiilor de plagiat

În decembrie 2021, premierul Ciucă i-a cerut ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării de la acea vreme, Florin Roman, să clarifice cât mai curând acuzațiile de plagiat care-i sunt aduse cu privire la lucrarea de masterat, potrivit surselor GÂNDUL.RO. Șeful Executivului ar fi spus că, în cazul în care aceste acuzații se vor dovedi a fi fondate, nu exclude varianta remanierii.

Lucian Bode și-a secretizat lucrarea de doctorat cu o zi înainte de a fi făcută publică

În august 2021, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, anunțând că refuză acest lucru. Lucrarea ar fi trebuit să devină publică pe 22 iulie.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase