Primele celule artificiale care ar putea lupta împotriva cancerului. Sunt o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite

Redactor:
Florentina Dinu
Primele celule artificiale care ar putea lupta împotriva cancerului. Sunt o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite
Celulele canceroase colorectale umane. Foto: Unsplash.com

Primele celule T artificiale au fost create  și au ca scop să lupte împotriva tumorilor canceroase. Imunobiologii din China au proiectat un receptor de celule T sintetic pentru terapia anticancer, proiectând proteina nu numai cu capacitatea de a căuta și distruge tumorile solide, dar dotând această armă de luptă împotriva cancerului cu o rezistență puternică. 

Terapia cu celule T  este un tratament inovator care utilizează sistemul imunitar propriu al pacientului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Este o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite, cum ar fi chimioterapia, radiațiile sau intervențiile chirurgicale, și poate fi singura opțiune viabilă pentru unii pacienți. Una dintre marile probleme cu cele mai multe tipuri de cancer la oameni este că sistemul lor imunitar are un defect ciudat în sensul că nu pot recunoaște celulele canceroase.

Până în prezent, cercetarea de la Beijing a fost realizată doar pe modele animale, dar cercetarea este un pas tentant către o nouă formă de terapie cu celule T CAR pentru tumorile solide, subiectul unei curse mondiale din ultimii ani. Forma actuală de tratament este compusă din celule special dotate, care sunt proiectate pentru a distruge cancerele de sânge. Forma emergentă de terapie promite aceeași acțiune puternică – uciderea celulelor canceroase, dar de data aceasta de la tumori solide, lăsând nevătămat țesutul sănătos, potrivit medicalexpress.

Acronimul – CAR – reprezintă receptorul antigenului himeric. Celulele T sunt izolate din sângele unui pacient, iar în laborator o genă pentru un receptor special este încorporată în celulele T pentru a produce receptorul antigen himeric. Un număr mare din aceste celule T modificate special sunt propagate în laborator, gena exprimând receptorul pe suprafața celulei T. Receptorul este vital deoarece se leagă de o proteină specifică de pe celulele canceroase ale pacienților pentru a distruge cancerul. Odată echipate cu receptorul, celulele T – acum celulele T ale receptorilor antigenului himerici – sunt reinfuzate în pacient ca o formidabilă unitate de luptă care se numără în milioane.

Terapia cu celule T CAR, formă inovatoare de tratament pentru anumite forme de leucemie

Unii medici se referă la aceste celule T armate special ca „medicamente vii”, deoarece luptă împotriva cancerului non-stop. Alții au denumit tratamentul cu celule T CAR ca celule, gene și imuno-terapie transformate într-unul singur. Indiferent de modul în care este definit tratamentul, terapia cu celule T CAR a fost o formă inovatoare de tratament pentru limfoamele cu celule B și anumite forme de leucemie. Copiii au fost printre cei mai mari beneficiari, deoarece terapia a avut un succes deosebit în rândul tinerilor în comparație cu adulții.

Ce spune medicul Adrian Marinescu

„În momentul în care vin în contact cu virusul a doua oară, cu agresorul, voi avea şi un răspuns la nivelul celular prin limfocitele T, care, având memorie, ştiu practic să recunoască virusul şi atunci voi avea un răspuns imun care va fi categoric mult mai bun”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

„Imunitatea pe care o dobândim poate să fie prin anticorpi, anticorpii neutralizanţi, de care vorbim, sunt variantele de vaccin autorizate, dar trebuie să fie şi imunitatea celulară, vorbim de celule şi aici vorbim de limfocitele T”, a adăugat Adrian Marinescu, medic infecționist, potrivit AlephNews.

Celulele T au fost identificate în Statele Unite, în 2008, la supravieţuitori ai gripei spaniole din 1918.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Mai ții minte Cuponiada din anii 90? Cum poți afla dacă ai moștenit acțiuni de...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Horoscop. Top 5 cele mai nesuferite zodii. Nu te poți înțelege niciodată cu ele
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide