Primele celule artificiale care ar putea lupta împotriva cancerului. Sunt o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite

Primele celule artificiale care ar putea lupta împotriva cancerului. Sunt o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite
Celulele canceroase colorectale umane. Foto: Unsplash.com
Publicat: 03/05/2021, 10:46
Actualizat: 03/05/2021, 10:47

Primele celule T artificiale au fost create  și au ca scop să lupte împotriva tumorilor canceroase. Imunobiologii din China au proiectat un receptor de celule T sintetic pentru terapia anticancer, proiectând proteina nu numai cu capacitatea de a căuta și distruge tumorile solide, dar dotând această armă de luptă împotriva cancerului cu o rezistență puternică. 

Terapia cu celule T  este un tratament inovator care utilizează sistemul imunitar propriu al pacientului pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. Este o alternativă promițătoare la tratamentele obișnuite, cum ar fi chimioterapia, radiațiile sau intervențiile chirurgicale, și poate fi singura opțiune viabilă pentru unii pacienți. Una dintre marile probleme cu cele mai multe tipuri de cancer la oameni este că sistemul lor imunitar are un defect ciudat în sensul că nu pot recunoaște celulele canceroase.

Până în prezent, cercetarea de la Beijing a fost realizată doar pe modele animale, dar cercetarea este un pas tentant către o nouă formă de terapie cu celule T CAR pentru tumorile solide, subiectul unei curse mondiale din ultimii ani. Forma actuală de tratament este compusă din celule special dotate, care sunt proiectate pentru a distruge cancerele de sânge. Forma emergentă de terapie promite aceeași acțiune puternică – uciderea celulelor canceroase, dar de data aceasta de la tumori solide, lăsând nevătămat țesutul sănătos, potrivit medicalexpress.

Acronimul – CAR – reprezintă receptorul antigenului himeric. Celulele T sunt izolate din sângele unui pacient, iar în laborator o genă pentru un receptor special este încorporată în celulele T pentru a produce receptorul antigen himeric. Un număr mare din aceste celule T modificate special sunt propagate în laborator, gena exprimând receptorul pe suprafața celulei T. Receptorul este vital deoarece se leagă de o proteină specifică de pe celulele canceroase ale pacienților pentru a distruge cancerul. Odată echipate cu receptorul, celulele T – acum celulele T ale receptorilor antigenului himerici – sunt reinfuzate în pacient ca o formidabilă unitate de luptă care se numără în milioane.

Terapia cu celule T CAR, formă inovatoare de tratament pentru anumite forme de leucemie

Unii medici se referă la aceste celule T armate special ca „medicamente vii”, deoarece luptă împotriva cancerului non-stop. Alții au denumit tratamentul cu celule T CAR ca celule, gene și imuno-terapie transformate într-unul singur. Indiferent de modul în care este definit tratamentul, terapia cu celule T CAR a fost o formă inovatoare de tratament pentru limfoamele cu celule B și anumite forme de leucemie. Copiii au fost printre cei mai mari beneficiari, deoarece terapia a avut un succes deosebit în rândul tinerilor în comparație cu adulții.

Ce spune medicul Adrian Marinescu

„În momentul în care vin în contact cu virusul a doua oară, cu agresorul, voi avea şi un răspuns la nivelul celular prin limfocitele T, care, având memorie, ştiu practic să recunoască virusul şi atunci voi avea un răspuns imun care va fi categoric mult mai bun”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

„Imunitatea pe care o dobândim poate să fie prin anticorpi, anticorpii neutralizanţi, de care vorbim, sunt variantele de vaccin autorizate, dar trebuie să fie şi imunitatea celulară, vorbim de celule şi aici vorbim de limfocitele T”, a adăugat Adrian Marinescu, medic infecționist, potrivit AlephNews.

Celulele T au fost identificate în Statele Unite, în 2008, la supravieţuitori ai gripei spaniole din 1918.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator