Plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe în valoare de 500 de milioane de lei a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program, conform anunțului făcut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
„Programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât şi prin comisionul de administrare de 0,15%/ anual, calculat la soldul garanţiei. Programul continuă să beneficieze de condiţii preferenţiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieţei, în ceea ce priveşte nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă”, precizează Fondul într-un comunicat citat de Agerpres.
Anul acesta, băncile care s-au înscris în program și cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt:
• Alpha Bank
• BCR
• BRD-GSG
• CEC Bank
• Banca Transilvania
• ING Bank, Raiffeisen Bank
• Libra Intrnet Bank
• EXIM Banca Românească
• Unicredit Bank
• Garanti Bank
• Vista Bank
• Techventures Bank.
Cei care vor să își achiziționeze o locuință prin Programul Noua Casă pot apela la una dintre băncile partenere pentru a își întocmi dosarul de cr5edit și pentru a îl depune că are FNGCIMM pentru a obține garanția de stat.
Orice român poate aplica pentru a obține un credit Noua Casă, dacă la momentul solicitării împrumutului nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția o locuință, indiferent de modalitatea în care a fost dobândită aceasta. Totodată, persoana care solicită creditul nu poate deține o locuință obținută prin orice alt mod în afară de program, care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.
Condițiile de acordare a creditului depinde de fiecare bancă în parte, însă condițiile generale includ:
Principalul avantaj al programului Noua Casă este avansul de doar 5%. Cei care nu au reușit să strângă bani pentru a își cumpăra o locuință cu un credit ipotecar, cu dobândă mai mică și rate fixe, pot apele la Programul Noua Casă, care presupune un avans de doar 5% din valoarea locuinței.
Având în vedere că prețul unei case în cadrul programului trebuie să fie de maximum 70.000 de euro pentru locuințe vechi sau consolidate, avansul de 5% semnifică 3.500 de euro sau 17.500 de lei.
Prețul casei cumpărate prin Programul Noua Casă poate fi cuprins și între 70.000 și 140.000 de euro, dacă documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru aceste locuințe, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare este de 60%.
Un alt avantaj este comisionul de administrare de 0,15% pe an, calculat la soldul garanției. Programul beneficiază de condiții preferențiale, cu 30%mai reduse decât nivelul pieței, în ceea ce privește nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie.
Prin programul Noua Casă se poate cumpăra o singură locuință iar valoarea maximă a creditului este de:
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de cca. 2%.
Cei care accesează programul vor avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită. Această sumă va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până ce creditul este rambursat integral. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.
Creditul Noua Casă poate fi obținut fie individual, fie împreună cu soțul/soția, dacă amândoi îndeplinesc condițiile cerute de Program. Dacă unul dintre soți a beneficiat deja sau beneficiază de Program, doar celălalt soț poate accesa un nou credit, cu ajutorul băncii, dacă respectă regula că poți cumpăra o singură locuință prin Noua Casă. În acest caz, soțul/soția va fi doar garant sau coplătitor, nu titular al creditului.
Garantul (soțul sau soția) semnează contractul de garantare și devine coproprietar al locuinței cumpărate și are aceleași drepturi și obligații ca beneficiarul creditului. În plus, toți cei implicați trebuie să îndeplinească și condițiile cerute de banca aleasă.
Toate informațiile despre condițiile de eligibilitate, actele necesare și pașii pentru accesarea Programului Noua Casă se găsesc pe site-ul Fondului Național de Garantare.
De la lansarea Programului Prima Casă, în 2009, și până la finalul lui decembrie 2024, Fondul a acordat 334.048 de garanții, în valoare totală de 31,6 miliarde de lei, susținând credite de peste 64 de miliarde de lei.
Citiți și: Programul „Noua Casă” 2025, INEFICIENT: plafonul prea mic, prețurile prea mari