Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva protestează miercuri la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Sindicaliştii acuză o campanie de presă iniţiată de ministrul Mediului, despre care afirmă că este realizată în scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor şi compromiterii publice a angajaţilor Romsilva.
Tot miercuri, 12 februarie, în intervalul orar 10:00 – 13:00, sindicatele din silvicultură vor organiza la locurile de muncă o grevă de avertisment, fără întreruperea activităţii, în semn de protest.
Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Silva, angajaţii Romsilva cer stoparea de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a „campaniei de denigrare” a Regiei Naţionale a Pădurilor, „garantul administrării pădurilor statului”, precum şi încetarea „acţiunilor de defăimare şi umilire” a personalului silvic aflat în „slujba pădurilor şi a interesului naţional.”
„Această campanie afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile”, susţin sindicaliştii.
De asemenea, aceştia solicită depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor şi profesionalizarea acestora, singura metodă eficientă de îmbunătăţire a activităţii în sectorul silvic, precum şi exceptarea administrării pădurilor statului de la „aplicarea guvernanţei corporative”, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor publice aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, prin Legea 331/2024 – Codul silvic.
„Solicităm înlocuirea guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, cu managementul forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).
Solicităm consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu precădere, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva (HG privind Regulamentul de organizare şi funcţionare), cu impact asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic (Iniţiativa de modificare a Statutului personalului silvic), precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta stabilitatea locurilor de muncă din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”, se arată în comunicatul citat.
Aceștia cer intervenţia ministrului Fechet pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic aferente cheltuielilor privind creşterea şi ameliorarea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private, în condiţiile în care valoarea totală a restanţelor depăşeşte 150 de milioane de lei.
„Solicităm intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă.
Solicităm intervenţia ministrului pentru modificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp. Solicităm intervenţia pentru plata contribuţiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiţii speciale, conform Legii 360/2023 şi respectiv Legii 331/2024”, menţionează ccomunicatul.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că va lua măsuri în scandalul primelor colosale de la Romsilva. La Regie, cine se pensionează primește o primă care atinge 100.000 de euro.
„Vom iniția foarte rapid măsurile legislative, măsurile legale pentru a elimina primele nejustificate, pentru a elimina toate aceste bonificații care pur și simplu nu mai pot fi susținute. Cei care iubesc cu adevărat Regia și cei care iubesc cu adevărat pădurea trebuie să înțeleagă cu pur și simplu nu ne mai permitem să plătim 100.000 de euro, 70.000 de euro, 20.000 de euro ori de câte ori un coleg de-al nostru iese la pensie”, a declarat ministrul Fechet.
Ministrul anunță și o reformă în cadrul direcției, în care toți directorii ineficienți vor pleca acasă. Nu vor fi afectați, însă, pădurarii .
„Am decis ca reorganizarea aceasta să se facă de sus în jos. Va pleca conducerea centrală a Regiei, vor pleca toți cei care au administrat greșit direcțiile silvice din țară. Vor pleca acasă pur și simplu. Bineînțeles că ei vor rămâne angajați în Regie. Avem de muncă pentru toată lumea, dar în niciun caz nu voi fi de acord să începem cu pădurarii, să începem cu celula de bază a Regiei, respectiv cantonul silvic sau districtul sau ocolul și așa mai departe”, a precizat ministrul Mediului.
Sursă foto Gândul: Alexandra Pandrea fotoreporter
Mircea Fechet RESPINGE planul de reorganizare, propus de Romsilva: „Cer public demisia directorilor”