Psiholog criminalist, despre masacrul de la Bascov: „Avem nevoie de campusuri preventiv-protective pentru bolnavii psihic”

Psiholog criminalist, despre masacrul de la Bascov: „Avem nevoie de campusuri preventiv-protective pentru bolnavii psihic”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/08/2022, 12:28

Crima de la Bascov, unde un bărbat cu probleme psihice și care s-ar fi aflat sub tratament de specialitate și-a măcelărit cu un ciocan și pietre cinci membri ai familiei, aduce în spațiul public, încă o dată, necesitatea unei instituționalizări mai eficiente a persoanelor cu astfel de afecțiuni.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, lua tratament și chiar ar fi fost tratat de către unul dintre cei mai buni psihiatri din Pitești, dar acest lucru nu a fost suficient pentru prevenirea acestei tragedii.

Psihologul criminalist Tudorel Butoi atrage atenția că s-ar impune în acest moment modificarea legislației, dar și a modului de abordare a unor asemenea cazuri.

Acesta a explicat, la Antena3, că astfel de comportamente nu pot fi intuite și prevenite întotdeauna, iar multe persoane cu probleme de tip psihiatric pot fi extrem de imprevizibile.

Astfel, spune Tudorel Butoi, ar fi necesară o modificare a legii bolnavului psihic periculos și propune înființarea unor „campusuri preventiv-protective care să-l apere și pe bolnavul acesta nefericit de influențele societății și să ne protejeze şi pe noi de comportamentele lui imprevizibile”.

„Un campus care să ia în custodie asemenea personaje potențial explozive trebuie să existe neapărat în fiecare regiune a acestei țări și să fie făcute după normele europene. După o faptă de bravură – distrugeri, incendiere, violență în familie şi așa mai departe, bolnavul, la sesizarea organelor de poliție, este luat și dus la camera de gardă a unui ospiciu sau centru de psihiatrie. Acolo este diagnosticat, este sedat, este calmat, i se prescrie un medicament, e ținut 1-2-3 zile şi e trimis acasă cu medicație ambulatorie.

Problema este că acasă nu-și ia medicamentele, consumă alcool, intră în conflicte cu membrii familiei și vecinătate și ai crima pe loc. De aceea înființarea unui campus preventiv protectiv este o necesitate”, spune specialistul.

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre masacrul de la Bascov: „Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare”

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a comentat masacrul de la Bascov, Argeş, acolo unde un bărbat în vârstă de 52 de ani şi-a ucis familia şi nepoata de 5 ani. Din primele date analizate de procurori rezultă că agresorul nu a fost implicat în niciun fel de situaţii conflictuale care să fie aduse la cunoștință organelor de cercetare.

„Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional.

Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate.

Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare.

Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape”, a declarat psihiatrul.

Cinci persoane, printre care și o fetiță în vârstă de 5 ani au murit, marți, după ce ar fi fost ucise cu sălbăticie de un bărbat cu probleme psihice. IPJ Argeș a fost sesizat printr-un apel la 112. Șeful serviciului de Medicină Legală din Argeș, Dan Manu, a declarat că cele 6 victime au fost ucise cu pietre și alte „obiecte tăietoare”. Victimele au fost găsite în camere, în locuri diferite, cu excepția mamei și a fetiței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican