Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre masacrul de la Bascov: „Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre masacrul de la Bascov: „Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare”
Psihiatrul Gabriel Diaconu. Foto: Facebook
Publicat: 09/08/2022, 22:31

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a comentat masacrul de la Bascov, Argeş, acolo unde un bărbat în vârstă de 52 de ani şi-a ucis familia şi nepoata de 5 ani. Din primele date analizate de procurori rezultă că agresorul nu a fost implicat în niciun fel de situaţii conflictuale care să fie aduse la cunoștință organelor de cercetare.

Cinci persoane, printre care și o fetiță în vârstă de 5 ani au murit, marți, după ce ar fi fost ucise cu sălbăticie de un bărbat cu probleme psihice. IPJ Argeș a fost sesizat printr-un apel la 112. Șeful serviciului de Medicină Legală din Argeș, Dan Manu, a declarat că cele 6 victime au fost ucise cu pietre și alte „obiecte tăietoare”. Victimele au fost găsite în camere, în locuri diferite, cu excepția mamei și a fetiței.

„Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional.

Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate.

Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare.

Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape”, a declarat psihiatrul la Antena 3.

„La limită poate chiar intra într-o stare de fugă psihologică în care să se elibereze de consecințele faptelor pe care deja le înţelege. Luciditatea la acest moment este o chestiune narativă. Acest om va trebui evaluat psihiatric.

Dacă ar fi sa avem o lanternă în bezna minţii acestor oameni am putea să vedem cum devine monotonală şi obsesivă. O numite idee i se desprinde, o idee de răzbunare, ideea de sacrificiu, ideea de violență şi care va fi ulterior șlefuită, rafinată.

Poate vi se pare surprinzător dar e foarte greu să săvârșești atâtea vieţi într-un timp atât de scurt. Îţi trebuie o agilitate, îţi trebuie o viteză, o rezoluție şi un grad de determinare care nu este accesibil omului de rând. La momentul eliberării este ca o săgeată plecată din arc.

Am foarte mare compasiune pentru supraviețuitori, pentru familia victimelor şi pentru comunitatea din Bascov care este lovită de un eveniment care le va afecta viaţa şi liniștea în următoare săptămâni sau chiar luni. Boala psihică nu omoară oameni. Sunt oameni care omoară oameni şi care au boli psihice.

Sistemul de monitorizare există, dar dacă este să fim onești el nu este neparat funcțional şi a devenit şi mai disfuncțional în pandemie pentru că accesul la serviciile medicale, psihiatrice în general a fost îngreunat.

Nu poţi să anticipezi aşa ceva la pacienți în ambulatoriu sau aflați în îngrijire la domiciliu.

Fiind dificil accesul la sănătate familiile fac un fel de scut în jurul pacientului, iar asta poate să fie o platformă bună de colaborare cu medicul sau poate să nu fie o platformă bună de colaborare cu medicul”, a explicat Gabriel Diaconu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu