Raed Arafat: Astăzi am depăşit 500 de cazuri la ATI, dar capacitate pentru preluare încă există

Raed Arafat: Astăzi am depăşit 500 de cazuri la ATI, dar capacitate pentru preluare încă există
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 19/01/2022, 19:54

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că în cursul zilei de miercuri 43 de persoane care au fost infectate cu Covid-19 au ajuns la ATI. La nivel național s-a depășit cifra de 500 de cazuri de persoane internate la terapie intensivă.

Arafat susține că până la momentul actual impactul pe ATI nu este unul major, capacitate de preluare încă mai există.

„Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de terapie intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate.

Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed.

Arafat a precizat că în ultimele 24 de ore 43 de persoane au ajuns la ATI.

„Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din terapie intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la terapie intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în terapie intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile”, susține Arafat.

Medicul atrage atenția că un număr mare de infectări poate antrena un număr însemnat și la ATI.

Dacă va continua impactul pe terapie intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile, nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către terapie intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.

Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed