Raed Arafat explică de ce crede că medicina de urgență ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne

Raed Arafat explică de ce crede că medicina de urgență ar trebui să treacă de la Ministerul Sănătății la Ministerul de Interne
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa foto: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 04/05/2022, 23:55

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, miercuri seara, de ce consideră că proiectul de lege privind trecerea medicinei de urgență la Ministerul de Interne trebuie să fie aplicat. Proiectul a stârnit o dispută aprinsă între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Arafat.

Raed Arafat a spus, într-o filmare postată pe pagina de Facebook, de ce consideră că medicina de urgență trebuie să fie parte din Ministerul de Interne.

„Astazi, am integistrat in filmul atasat unele clarificari privind dezvoltarea sistemului integrat de urgenta in Romania. Au fost mai multe etape in evolutia acestui sistem, incepand cu 1990 si pana acum. La aceste etape am participat cu totii, populatia, decidentii politici din toate formatiunile politice care au fost candva la guvernare, si partenerii nostri internationali din tari precum Marea Britanie, SUA, Franta, Germania, Norvegia si nu in ultimul rand Elvetia. Daca aveti rabdarea sa urmariti aceasta inregistrare, veti putea intelege multe aspecte si, cu siguranta, se vor clarifica unele aspecte care au fost prezentate recent in mod eronat”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

„Primul echipaj de terapie intensivă mobilă a pornit la Târgu Mureș (…). În 1991 soluția găsită de noi a fost integrarea acestui echipaj la pompierii militari și să fie o colaborare cu militarii și Terapia Intensivă a Spitalului din Târgu Mureș”, spune Arafat.

Acest echipaj a devenit „nucleul” în jurul căruia s-a dezvoltat conceptul de medicină de urgență prespitalicească”, spune Arafat în înregistrarea video.

„Implicarea Ministerului Afacerilor Interne în dezvoltarea sistemului medical de urgență datează încă din anul 1990. (…) Acest rol a fost unul foarte important. Fără MAI nu am fi văzut un sistem evoluat în medicina de urgență nici în ziua de astăzi. Pentru că pe parcursul anilor, implicarea MAI a fost una extrem de importantă și primordială pentru crearea premiselor de dezvoltare a unui sistem care nu a existat în România, nici în Europa de Est”, a spus Arafat.

Raed Arafat amintește faptul că primele descarcerări le-au făcut pompierii, deși echipajele au fost cumpărate de Ministerul Sănătății.

„Nu aveau cum să le deservească. Nu aveau echipamentele tehnice, nu aveau nimic din ce trebuie. Plus că descarcerarea este o activitate complexă care în toată lumea este făcută de pompieri, pentru că acolo trebui să vii cu mașină de stingere, să protejezi locul unde faci descarcerarea. Îți trebuie mult personal. Cine făcea descarcerarea la Ambulanță? Ambulanțierul sau medicul? Nu avea cum să meargă”, spune șeful DSU.

Ministerul de Interne a preluat mașinile de descarcerare de la Ministerul Sănătății.

De asemenea, Arafat amintește de faptul că din 2003 vorbim despre aviația de salvare în România post-decembristă, iar OUG din 2003 s-a lucrat integral în MAI și el însuși a lucrat la ea. MAI are un rol major în acestă intervenție, spune șeful DSU.

„Pe partea de aviație, primele elicoptere erau cumpărate de MS, dar MS nu avea piloți, nu avea personal aeronavigant și atunci aceste elicoptere se dădeau MAI care le opera și le operează, le asigură mentenanța, combustibili, piloți, totul. Pe partea medicală venea medicul și asistenta. Foarte multe ordine (…) au fost semnate de doi miniștri”, mai spune Raed Arafat.

Arafat menționează că și legea sănătății în vigoare are mai multe referiri la Ministerul Afacerilor Interne, la IGSU, la IGAV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom