Raport al Ministerului Apărării din Ucraina: ”120.000 de militari ruși, masați la graniță” / Vladimir Putin: ”Rusia are dreptul să-și asigure siguranța”

Raport al Ministerului Apărării din Ucraina: ”120.000 de militari ruși, masați la graniță” / Vladimir Putin: ”Rusia are dreptul să-și asigure siguranța”
Publicat: 09/12/2021, 14:55
Actualizat: 09/12/2021, 15:13

Situația rămâne la fel de tensionată, la granița dintre Ucraina și Rusia, iar oficiali ai Ministerului Apărării ucrainean au transmis că 120.000 de militari ruși se află la frontieră.

Potrivit informațiilor furnizate de CNN, este vorba despre militari ai armatei de uscat, dar și personal al forțelor aeriene și navale ruse.

Oficiali ucraineni declară că Rusia nu face altceva decât să mențină tensiunea în zonă, dar – suplimentar – pune bazele unei forțe rapide prin care ar putea ataca Ucraina.

 ”Echipamente militare, tancuri, alte vehicule armate și rachete «Iskander» rămân în apropierea graniței cu Ucraina. Rusia deplasează și suplimentează, în mod regulat, unitățile sale militare pentru a menține tensiunea în regiune, permițându-i să creeze rapid forțe de lovitură și să pună bazele unei întăriri rapide”, au declarat oficiali ucraineni, conform sursei citate.

În ultimele luni, atât Ucraina, cât și SUA sau alte state membre NATO, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul foarte mare de militari ruși care sunt staționați la graniță. Armata rusă are capacitatea de a efectua o invazie rapidă și imediată, spun analiștii militari, inclusiv să construiască linii de aprovizionare, dar unități medicale și depozite combustibil, care ar putea susține un eventual conflict prelungit.

Vladimir Putin consideră că este vorba despre o ”provocare”

De cealaltă parte a ”baricadei”, președintele Vladimir Putin susține că totul se rezumă la o provocare, Rusia fiind transformată în ”adversar” cu toate că nu își dorește și nu și-a dorit niciodată asta.

”Rusia urmărește o politică externă pașnică. Dar are dreptul să-și asigure siguranța”, a declarat Vladimir Putin miercuri, 8 decembrie, în timpul unei conferințe de presă televizate de miercuri.

Însă președintele Rusiei a ținut să sublinieze și că există o îngrijorare, la Kremlin, în perspectiva aderării Ucrainei, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, la NATO

Liderul de la Kremlin a discutat, prin sistem videoconferință, cu președintele Joe Biden, acesta din urmă avertizând că vor exista și repercusiuni economice grave dacă Rusia ar invada Ucraina.

„Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada. Știm că își arată capacitatea de atac într-un timp scurt”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken 

Ministrul ucrainean al Apărării: ”Intrăm în NATO, mergem în UE”

Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că această acumulare constantă a trupelor rusești, la granița cu Ucraina, reprzintă o încercare de a răspândi frica și neliniștea în Ucraina și de a împiedica Kievul să se apropie de NATO și de aderarea la Uniunea Europeană.”

”Prezența trupelor lor (n.red. – ale Rusiei) de-a lungul graniței noastre este un obiectiv principal al lor, să facă un proces de destabilizare în interiorul țării noastre, să ne oprească în cale. Dar intrăm în NATO, mergem în UE”, a spus Oleksiy Reznikov, potrivit CNN.

Conform ultimei evaluări a situației din zonă, făcută de responsabilii ucraineni, Rusia intensifică și operațiunile din Belarus, care se învecinează, la nord, cu Ucraina. Raportul Ministrului ucrainean al Apărării precizează că unele unități ale armatei ruse rămân în apropierea graniței Rusiei cu Belarus ”la o distanță de aproximativ 260 km (160 mile) de granița de stat a Ucrainei”.

Același raport transmite și că Rusia și-ar fi intensificat – de asemenea – colectarea de informații despre Ucraina, iar numărul zborurilor cu avioane de recunoaștere de-a lungul graniței cu Ucraina (deasupra Mării Negre și a Mării Azov) s-a triplat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”