Decesul lui Rareș Ion, la 20 de ani, în condiții suspecte, după ce ar fi consumat substanțe stupefiante acasă la dealerul de droguri Tudor Duma, cunoscut ca Maru, cu care era prieten din perioada în care petreceau acasă la Vlad Pascu, a dus la deschiderea mai multor anchete, pentru a lămuri ce droguri avea în sânge în momentul în care a decedat și dacă acestea au fost cauza morții.
Rareș, cunoscut printre prieteni cu porecla ”Castron”, a ajuns la Spitalul Floreasca cu o ambulanță, chemată în zona locuințe dealerului de droguri Maru. Ambulanța l-a dus la Camera de Gardă a Spitalului de Urgență Floreasca din Capitală, unde a stat câteva ore, apoi a plecat acasă. Câteva ore mai târziu a fost găsit mort.
Echipajul de la ambulanță trimis marți la locuința sa de pe Calea Moșilor nu a mai putut de acestă dată decât să constate că este decedat. Polițiștii de la Serviciul Omoruri anchetează în ce condiții a murit Rareș, dosarul fiind deschis la Parchetul Tribunalului București.
Totodată, procurorii DIICOT au deschis un alt dosar în care vor face cercetări pentru trafic de droguri urmat de moartea victimei.
Anchetatorii așteaptă acum rezultatele rapide ale necropsiei, dar mai ales rezultatul testului toxicologic, care va arăta ce tipuri de droguri avea Rareș în corp când a murit.
Surse medicale au spus, pentru Gândul, ce s-a întâmplat la Spitalul de Urgență Floreasca de când a fost adus Rareș cu ambulanța de la locuința lui Maru și până când a fost lăsat să plece.
Potrivit surselor citate, Rareș a stat aproximativ trei ore la Camera de Gardă, unde a primit îngrijiri. După ce a început să se simtă mai bine, Rareș ar fi cerut să fie lăsat să plece și a semnat că refuză să fie internat. La momentul la care a plecat din spital, Rareș era însoțit de mama sa.
Mai mult, cât timp a fost în investigații la Spitalul de Urgență Floreasca, Rareș ”a refuzat să dea probă de urină pentru efectuarea examenului toxicologic”, au precizat sursele medicale, pentru Gândul.
La câteva ore după ce a ajuns acasă, tânărul a fost găsit decedat. Una dintre ipotezele vehiculate este că decesul ar fi fost cauzat de o supradoză.
Surse apropiate anchetei nu exclud ipoteza ca Rareș să fi consumat din nou droguri, după ce a ajuns acasă de la Spitalul Floreasca, ceea ce i-ar fi putut produce un stop cardiac.
Potrivit unor surse judiciare, în zona locuinței lui Tudor Duma ar fi fost solicitată intervenția unei ambulanțe, luni seara, după ce lui Rareș i s-a făcut rău și a rămas nemișcat, întins pe jos într-o încăpere care pare un garaj.
Din imagini a reieșit că acolo erau Rareș, Maru și prietena acestuia. În timp ce fata încerca să îl trezească pe Rareș, Maru a făcut live pe TikTok, cu prietenul lui întins pe jos. Văzând că nu se trezește, fata a sunat la 112 și a chemat de urgență o ambulanță.
Dus la spital, Rareș și-a reveni și, câteva ore mai târziu, a ajuns acasă. Marți, ambulanța și polițiștii de la Secția 8 au fost chemați din nou, de această dată la locuința sa, unde a fost găsit decedat.
După moartea suspectă, ancheta a fost preluată de polițiștii de la Serviciul Omoruri.
Apropiați din anturajul tinerilor susțin că lui Rareș i s-a făcut rău, însă cei doi tineri cu care era nu ar fi reacționat pe moment, ar fi râs de situație, crezând că face o glumă și abia într-un final au sunat la 112.
Viața lui Rareș Ion nu a fost dintotdeauna așa. La vârsta de 13 ani, era văzut drept un copil-minune, care uimea țara cu talentul său, după ce a apărut în emisiunea „Next Star”, vorbind despre știință. Era pasionat de experimente și i se prevedea un viitor strălucit în cercetare.
A intrat însă în anturajul lui Vlad Pascu, unde a dat de droguri și petreceri. De altfel, Rareș era unul dintre martorii din procesul care s-a soldat cu condamnarea lui Vlad Pascu.
„Atunci când participam la degenerările sociale ce aveau loc acasă la Vlad Pascu, dar și în alte locuințe ale părinților acestuia, aproape de Secția 1 Poliție, se consumau droguri de risc și de mare risc”, le-a spus Rareș anchetatorilor din dosarul accidentului de la 2 Mai.
În ultimele luni de viață, Rareș a fost de mai multe ori internat în spital și a avut episoade de criză. În luna februarie, a postat pe TikTok un clip, atunci când ambulanța l-a preluat din locuința familiei, acuzându-și părinții că vor să-l interneze.
Rareș a avut și tentative de suicid, deși în anumite momente, din postările acestuia de pe rețelele de socializare, tânărul părea că vrea să renunțe la consumul de droguri,
„Este a doua zi în care stupefiantele nu mai au control asupra corpului meu. Sunt foarte recunoscător, creierul meu se gândește la exact aceleași lucruri, numai că bine este că eu nu mă mai gândesc la aceleași lucruri și că am pus sănătatea mea pe primul loc și consumul de substanțe pe locul interzis”, spunea, recent, Rareș, într-un live pe TikTok.
În cazul morții lui Rareș, anchetatorii încearcă să afle cine i-a dat drogurile. În cazul în care se demonstrează că Tudor Duma este cel care i le-a furnizat, acesta s-ar mai putea alege cu un nou dosar, pe lângă cel în care este condamnat deja în prima instanță, la 4 ani și 3 luni de închisoare, tot pentru trafic de droguri. Dosarul este în faza de contestație la Curtea de Apel București.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism s-a sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în urma morții tânărului de 20 de ani.
„Cu referire la imaginile și informațiile apărute în spațiul public, privind decesul unui tânăr de 20 de ani, din București, astăzi, 16 aprilie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc care a avut ca urmare moartea victimei.
Cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă și completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a transmis DIICOT într-un comunicat.
Vârsta consumatorului de droguri român a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Astăzi, copii cu vârsta de 12-13 ani ajung de la școală direct la spital cu supradoze. Această situație ridică o serie de probleme în legătură cu lipsa de securitate în interiorul unităților de învățământ, dar și absența unor programe de informare și de prevenție despre ceea ce înseamnă, cu adevărat, dependența și consumul de droguri.
„Într-adevăr, a scăzut foarte mult vârsta consumatorului de droguri. Sunt astăzi copii de 12-13 ani care ajung la spital cu supradoze, ceea ce înseamnă că aceștia consumă și nu sunt, cel mai probabil, la primul consum. Ca să ajungi la o supradoză, înseamnă că ai ceva experiență în zona respectivă. Cred că un copil la 12 ani nu are de ce să se drogheze, decât dacă are într-adevăr o problemă psiho-emoțională la bază. Cele mai frecvente astfel de probleme sunt cauzate de lipsa de comunicare a familiei sau de lipsa de implicare a familiei.
Al doilea element este legat de securitatea acestor copii la școală. Nu de puține ori, acești copii ajung direct din școală la spital, pentru că au luat o supradoză, ceea ce arată că, în interiorul instituției de învățământ, nu se oferă suficientă securitate acestor copii. Al treilea element este legat de lipsa programelor educaționale. Acești copii nu știu decât fragmente din ceea ce înseamnă consumul de stupefiante și atunci nu au cum să tragă o concluzie corectă. Și nu în ultimul rând – am tot propus, în ultima perioadă, în spațiul public -, este absolut necesară introducerea screeningului toxicologic la începerea anului școlar.
Screeningul toxicologic nu înseamnă excluderea copilului din școală, nu înseamnă niciun fel de pedepsire a copilului, înseamnă doar o înștiințare a familiei cu privire la faptul că există acest obicei. Sunt convins că 90% dintre părinți vor lua măsuri, nu vor sta liniștiți văzând că au un copil care la 14 ani este pozitiv la canabis și cocaină″, spunea Radu Țincu, medic primar la Secția de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.
CITIȚI ȘI:
EXCLUSIV | Cum îl teroriza dealerul Maru, prietenul lui Vlad Pascu, pe propriul său tată. ”Un pericol real și iminent!” Ce arme au ridicat polițiștii