Prima pagină » Actualitate » Război în Orientul Mijlociu, ziua 566. ONU cere informații Iranului despre un sit nuclear

Război în Orientul Mijlociu, ziua 566. ONU cere informații Iranului despre un sit nuclear

Război în Orientul Mijlociu, ziua 566. ONU cere informații Iranului despre un sit nuclear

Agenția de supraveghere nucleară a ONU a cerut Iranului să explice prezența unor tuneluri în jurul unuia dintre siturile sale nucleare, exprimându-și în același timp speranța că discuțiile dintre Teheran și Statele Unite vor continua, scrie AFP.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, un think tank cu sediul la Washington, a publicat miercuri imagini din satelit ale sitului nuclear de la Natanz, arătând un nou tunel, precum și un nou perimetru de securitate.

Rafael Grossi a vizitat Iranul

„Am ridicat de mai multe ori această problemă și voi continua să o fac. Îi întrebăm: la ce va folosi asta? Ei ne răspund că nu este treaba noastră”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în timpul unei vizite la Washington.

Grossi, care a vizitat Teheranul săptămâna trecută, a amintit că toate țările trebuie să informeze AIEA despre intențiile lor cu privire la instalațiile din jurul siturilor nucleare, dar că Iranul, în numele unei „poziții unice în lume”, și-a permis să nu facă acest lucru.

„Nu este exclus” ca aceste tuneluri să fie folosite pentru a stoca materiale nedeclarate, a avertizat șeful AIEA, adăugând însă că nu dorește să speculeze asupra intențiilor Iranului.

„Iranul nu dispune de arme nucleare. Asta este foarte clar. În schimb, Iranul a desfășurat, deja, în trecut, anumite activități pertinente – sau care ar putea fi – în procesul de dezvoltare a armelor nucleare”, a declarat el.

Negocieri SUA-Iran

Pe de altă parte, Grossi și-a exprimat optimismul în ce privește încheierea unui acord între Statele Unite și Iran, după două runde de negocieri între țările inamice, și cu alte discuții așteptate în acest weekend. „Cred că toată lumea se așteaptă ca lucrurile să meargă bine și ca acordul să fie verificat de AIEA”, a afirmat el.

În 2018, președintele de atunci Donald Trump a reziliat un acord precedent cu Iranul, negociat sub Barack Obama.

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a criticat din nou miercuri acordul din 2015 care, în opinia sa, „a acordat Iranului o relaxare imediată și completă a sancțiunilor în schimbul capacităților de îmbogățire care, în orice moment în viitor, ar putea fi folosite în scopuri militare”.

Chiar dacă se speră la un nou acord, Washingtonul a fluturat în repetate rânduri amenințarea unei acțiuni militare. Întrebat despre un posibil atac, Grossi a declarat: „Aș dori doar să reamintesc că atacurile asupra instalațiilor nucleare ar putea avea consecințe foarte, foarte grave”.

CITEȘTE ȘI:

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele