Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.144. Zelenski vrea încă 10 baterii Patriot și grăbirea trimiterii de trupe străine în ajutor

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.144. Zelenski vrea încă 10 baterii Patriot și grăbirea trimiterii de trupe străine în ajutor

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1.144. Zelenski vrea încă 10 baterii Patriot și grăbirea trimiterii de trupe străine în ajutor

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 12 aprilie 2025, în a 1.144-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

La reuniunea de vineri a aliaților europeni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut 10 sisteme antiaeriene Patriot suplimentare și grăbirea constituirii unui contingent internațional de trupe care să fie desfășurat cât mai repede în țara sa, drept garanție de securitate în eventualitatea încheieri unui acord de pace cu Federația Rusă.

„Vă cer să vă concentrați în primul rând pe apărarea aeriană a Ucrainei. Chiar avem nevoie de asta. 10 sisteme Patriot suplimentare”, a transmis Zelenski într-un mesaj video transmis la reuniunea „Grupului de contact pentru Ucraina”, cunoscut și ca „Grupul de la Rammstein”, desfășurată vineri la sediul NATO din Bruxelles.

Ofițerii ucraineni, vânați de ruși

Zelenski a transmis acest mesaj din orașul Krivoi Rog, unde vinerea trecută o rachetă rusească Iskander a ucis, potrivit autorităților ucrainene, 19 persoane într-un atac care, conform Rusiei, a țintit un restaurant unde se desfășura o întâlnire între comandanți ai armatei ucrainene și instructori militari occidentali. Moscova a anunțat că a ucis 85 de militari ucraineni și ofițeri străini.

De asemenea, Zelenski le-a cerut aliaților săi grăbirea constituirii unui contingent internațional de trupe care să fie desfășurate în Ucraina în cazul semnării unui acord de pace.

„Trebuie să definim detalii clare privind dimensiunea, structura, desfășurarea, logistica, sprijinul, echipamentul și armamentul acestui contingent de securitate în Ucraina” – Volodimir Zelenski

În timp ce premierului britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron avansează în această inițiativă și au format, deja, o coaliție a țărilor „voluntare” să participe la o asemenea forță cu trupe sau cu alt tip de contribuții, Moscova descrie această acțiune drept „total inacceptabilă” și a avertizat că va considera țările participante la această forță ca fiind implicate într-un conflict armat direct cu Federația Rusă”.

Americanii s-au retras din „Grupul de la Rammstein”

Întâlnirea „Grupului de la Rammstein”, la care au participat circa 40 de țări ce susțin militar Ucraina, a fost condusă în comun de miniștrii Apărării britanic și german, John Healey și Boris Pistorius.

Statele Unite au refuzat să mai conducă reuniunile acestui format. Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, nici nu a participat fizic la reuniune și doar a transmis un mesaj înregistrat.

Ministrul britanic al Apărării a declarat că Ucraina a primit la această reuniune angajamente de noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro. Însă, majoritatea acestora nu sunt chiar noi, întrucât erau deja cunoscute ori au mai fost anunțate anterior și acum au fost doar reconfirmate.

La rândul său, ministrul german al Apărării, a cărui țară a promis Ucrainei noi ajutoare militare în valoare de 11 miliarde de euro, dar cumulate până în anul 2029, a menționat că Germania nu poate oferi Ucrainei noi sisteme antiaeriene Patriot întrucât ea însăși așteaptă să-i fie livrate astfel de sisteme de către SUA. În schimb, Berlinul va trimite la Kiev patru sisteme antiaeriene IRIS-T și peste 300 de rachete pentru aceste baterii.

CITEȘTE ȘI:

RĂZBOI în Ucraina, ziua 1117. Macron anunță că nu are nevoie de permisiunea Rusiei pentru a trimite „câteva mii de soldați” pe front

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și