Război în UCRAINA, ziua 700: Tacticile de apărare ucrainene sufocă avansul Rusiei pe front. Soldații lui Putin, trimiși la atac „ca la Stalingrad”

Război în UCRAINA, ziua 700: Tacticile de apărare ucrainene sufocă avansul Rusiei pe front. Soldații lui Putin, trimiși la atac ca la Stalingrad
Război în Ucraina Foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 24/01/2024, 08:45
Actualizat: 24/01/2024, 11:35

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 24 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 700. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

UPDATE 6: ISW: Noile tactici de apărare ucrainene „sufocă” încercările Rusiei de a avansa pe front. Soldații lui Putin atacă „ca la Stalingrad”

Tacticile defensive ale Ucrainei sufocă încercările rusești de a avansa, a transmis think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Rapoartele ISW sunt confirmate de bloggeri militari ruși potrivit cărora soldații ucraineni atacă orice formațiune rusă mai mare de un batalion și orice formațiune care include vehicule blindate și le distrug sistematic.

Bloggerii ruși au declarat că progresele tehnologice ucrainene îi permit, de asemenea, să detecteze forțele rusești în timp ce se adună și se pregătesc pentru atacuri.

ISW a declarat că forțele armate ruse sunt îngreunate de slăbiciuni „sistemice” în materie de artilerie, uzură, planificare, apărare antidronă și de înclinația comandanților lor care utilizează aceeași tactică ca la Stalingrad, cu trimiterea în față a multor trupe drept „carne de tun” asupra pozițiilor ucrainene pentru a slăbi capacitatea Kievului de a respinge apărarea.

„Cu toate acestea, forțele rusești s-au dovedit recent capabile să facă progrese tactice marginale în timpul eforturilor ofensive intensificate, chiar și cu aceste probleme sistemice, în special în apropiere de Kupyansk în regiunea Harkov și Avdiivka în regiunea Donețk”, a adăugat acesta.

Noua strategie de „apărare activă” a Ucrainei ar putea face ca aceasta să adopte o poziție defensivă pe tot parcursul anului 2024, în încercarea de a se regrupa pentru un nou contraatac în 2025.

UPDATE 5: Moment istoric pentru NATO. Parlamentul Turciei aprobă cererea de aderare a Suediei la Alianță

Parlamentul Turciei a votat marți seară pentru a aproba cererea Suediei de aderare la NATO, lăsând Ungaria ca singurul membru al alianței care nu și-a ratificat încă aderarea.

Recep Tayyip Erdogan este așteptat să semneze legislația în următoarele zile.

„Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a deveni un membru cu drepturi depline al NATO”, a declarat Ulf Kristersson, premierul Suediei.

Țara scandinavă a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, dar Turcia și-a refuzat sprijinul din cauza a ceea ce a spus că este sprijinul suedez pentru separatiștii kurzi, potrivit The Telegraph.

UPDATE 4: Germania va dona Ucrainei 6 elicoptere „Sea King”: „Este prima livrare germană de acest tip”

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a declarat că șase elicoptere Sea King vor fi trimise la Kiev, împreună cu piese de schimb și instruire pentru piloți.

„Sea King este un elicopter dovedit și fiabil care îi va ajuta pe ucraineni în multe domenii: de la recunoașterea deasupra Mării Negre până la transportul soldaților”, a declarat Pistorius.

„Aceasta este prima livrare germană de acest tip”.

La începutul acestei luni, cancelarul Olaf Scholz i-a spus lui Joe Biden că Berlinul intenționează să ofere unilateral Ucrainei un ajutor de peste 7,6 miliarde de dolari în 2024.

UPDATE 3: Rusia lansează „atacuri de sondare” pentru a găsi punctele slabe ale Ucrainei

Rusia desfășoară atacuri de sondare de-a lungul liniei frontului în încercarea de a găsi punctele slabe ale forțelor armate ucrainene.

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat marți că forțele Moscovei plănuiesc să forțeze Ucraina să cheltuiască muniție prețioasă, rachete și drone pentru a contracara atacurile „de sondare”.

„Nu au reușit până acum”, a declarat Celeste Wallander, un secretar adjunct al apărării. „Ucrainenii au multă experiență în ultimii ani în ceea ce privește modul de a face față acestor tipuri de atacuri rusești”.

Ucraina a trecut la tactici de „apărare activă” în ultimele săptămâni și construiește fortificații dense în spatele liniilor sale.

Un nou pachet de finanțare din partea SUA în valoare de 61 de miliarde de dolari propus de Joe Biden rămâne blocat în Congres, unde republicanii refuză să îl aprobe fără concesii privind imigrația, potrivit The Telegraph.

UPDATE 2: Rusia împânzește Sankt Petersburg-ul cu sisteme de rachete S-300: „Pregătiți-vă pentru ce e mai rău”

Autoritățile ruse au început să instaleze sisteme de rachete de apărare aeriană S-300 în jurul Sankt Petersburgului, ca răspuns la recentele atacuri reușite ale dronelor ucrainene asupra unor instalații din regiunea Leningrad, după cum a relatat canalul rusesc de Telegram Astra.

Imaginile surprinse de un rezident local și postate pe rețelele de socializare arată echipamente care manevrează și blochează un drum în timp ce încearcă să se întoarcă.

„S-300 este poziționat în jurul orașului Sankt Petersburg. Așa că, băieți, pregătiți-vă pentru ce e mai rău”, spune o voce peste imaginile video.

Localnicul afirmă că „aceste complexe sunt ridicate peste tot” în regiune, întorcând telefonul pentru a prezenta un anumit echipament S-300, precizând „Eu am servit pe acesta”.

În noaptea de 18 ianuarie, Ucraina a efectuat atacuri cu drone asupra depozitului de petrol rusesc din Sankt Petersburg.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat pentru KievPost că o dronă a survolat una dintre proprietățile președintelui rus Vladimir Putin din Valdai înainte de a reuși să lovească cu succes terminalul petrolier din Petersburg, cea mai mare instalație rusească de transbordare a produselor petroliere în regiunea baltică.

La 21 ianuarie, alte drone ucrainene au vizat terminalul Novatek din portul Ust-Luga, regiunea Leningrad, despre care se știe că a fost o operațiune specială condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care a dus la un incendiu de proporții care a necesitat evacuarea angajaților.

UPDATE 1: Rusia trimite o navă cu 20 de rachete Kalibr în Marea Neagră. Moscova pregătește o ofensivă violentă în Ucraina 

Rusia a desfășurat încă un portavion de rachete în Marea Neagră, astfel că voleiul total de rachete Kalibr este de până la 20 de rachete. Nivelul de pericol al rachetelor este definit ca fiind foarte ridicat, raportează  serviciul de presă al Forțelor de Apărare Sudice, potrivit Ukrinform.

„Furtuna se diminuează treptat în Marea Neagră. Grupul de nave inamice a fost suplimentat cu încă un submarin purtător de rachete. Volumul total de rachete Kalibr ajunge la 20 de rachete. Nivelul de pericol al rachetelor este foarte ridicat”, se arată în comunicat.

Serviciul de presă a îndemnat cetățenii să nu ignore avertismentele de raid aerian.

În dimineața zilei de 23 ianuarie, trupele rusești au lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei.Cel puţin 18 civili au fost ucişi şi 130 au fost răniţi în timpul atacurilor aeriene ruseşti din timpul nopţii care au vizat în special capitala ucraineană Kiev şi Harkov (est), a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski.

„Au fost lovite peste 200 de situri diferite, dintre care 139 de clădiri rezidenţiale (…) 130 de persoane au fost rănite, toate primind ajutorul necesar. Din păcate, 18 persoane au murit”, a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram, indicând că acest bilanţ ar putea să se înrăutăţească.

Procuratura Generală raportase anterior 19 decese şi 120 de răniţi, dintre care 15 morţi doar în regiunea Harkov (est). Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 21 de rachete inamice în timpul atacului masiv al Rusiei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple