Războiul burselor între elevi și Primăria Bacău: ”Argumentele enunțate sunt false”

Războiul burselor între elevi și Primăria Bacău: ”Argumentele enunțate sunt false”
Războiul burselor între elevi și Primăria Bacău: ”Argumentele enunțate sunt false”
Publicat: 10/03/2021, 11:13
Actualizat: 06/04/2021, 14:29

Atmosferă tensionată în Bacău, după ce elevii au transmis administrației locale un ultimatum prin care au solicitat achitarea burselor în termen de 7 zile. În caz contrar, aceștia vor acționa Primăria Bacău în instanță și vor sesiza organele de parchet. De partea cealaltă, primarul Bacăului – Lucian Daniel Stanciu-Viziteu – aruncă pisica peste gardul fostului primar Cosmin Necula. Totodată,  primarul spune că așteaptă să fie aprobat bugetul local, după care va achita retroactiv bursele aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021.

După mai multe încercări nereușite, Asociația Elevilor din Bacău a avut o întâlnire cu reprezentanții conducerii Primăriei Municipiului Bacău.

Primarul a lipsit din motive medicale de la această întâlnire (n.red. – a fost depistat pozitiv cu COVID-19), iar în urma discuțiilor avute cu viceprimarul Cristian Ghingheș și cu Lucian Andrei, consilierul primarului, concluziile nu au fost, totuși, agreate de asociația elevilor.

”Primăria Municipiului Bacău invocă în răspunsul nostru și într-o postare publică Legea nr.273/2006 art. 40 (1) care să le susțină scuza de a nu acorda bursele aferente semestrului I înainte de primirea bugetului de stat prin care au condiționat și Hotărârea de Consiliu Local nr. 10/11.01.2021, în ciuda faptului că ei încalcă de asemenea Legea Educației, pe care aleg să o ignore în detrimentul portițelor de care se folosesc prin prevederile legale aduse drept contraargument. Argumentele enunțate atât nouă, cât și public, sunt false și induc în eroare cetățenii băcăuani. Soluția clară, care nu ne-a fost deloc menționată, este o nouă Hotărâre de Consiliu Local, care poate schimba întreaga situație, iar manipularea unei Asociații de Elevi cu imposibilitatea plății burselor în ultima lună este un pas greșit al Primăriei Municipiului Bacău, pe care domnul viceprimar Cristian Ghingheș și l-a asumat, în urma întâlnirii, prin invocarea unei legi irelevante situației actuale, drept scuză. Subliniem că actuala administrație este în funcție de mai bine de 5 luni, fapt pentru care nu își pot invoca propria culpă a lipsei banilor din buget”, transmite Asociația Elevilor Bacău.

Asociația Elevilor din Bacău: ”Subliniem că actuala administrație este în funcție de mai bine de 5 luni, fapt pentru care nu își pot invoca propria culpă a lipsei banilor din buget”

Lucian Daniel Stanciu-Viziteu: ”Acordarea burselor aferente semestrului II al anului școlar 2019-2020 nu a avut baza legală”

De partea cealaltă, primarul Bacăului – Lucian Daniel Stanciu-Viziteu – le-a răspuns elevilor prin intermediul unei postări pe pagina de socializare.

Acesta precizează că toate contractele de finanțare dintre primărie și unitățile de învățământ nu au mai fost întocmite și semnate pentru întreg anul școlar 2019-2020, ca în anii precedenți, ci doar pentru plata burselor aferente semestrului I al anului școlar 2019-2020 cu sumele exacte care au acoperit doar bursele acestui semestru.

”În anul școlar trecut (2019-2020) plata burselor s-a realizat cu întârziere doar pentru semestrul I în vara anului 2020, în preajma alegerilor locale. A fost decizia administrației locale, condusă la acea dată de dl. Cosmin Necula, iar contractele de finanțare dintre primărie și unitățile de învățământ nu au mai fost întocmite și semnate pentru întreg anul școlar 2019-2020, ca în anii precedenți, ci doar pentru plata burselor aferente semestrului I al anului școlar 2019-2020 cu sumele exacte care au acoperit doar bursele acestui semestru. Din acest motiv acordarea burselor aferente semestrului II al anului școlar 2019-2020 nu a avut baza legală asigurată de primarul Cosmin Necula prin contractul de finanțare pentru a fi plătite din bugetul local”, a scris primarul Bacăului în mediul online.

Elevii amenință că vor lupta pentru drepturile lor până la capăt

Potrivit Legii Educaţiei, elevii au dreptul să primească patru categorii de burse:

  • de merit
  • de performanţă
  • de studiu
  • ajutor social

Primele două au rolul de a stimula performanţa şcolară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar.

”Somăm administrația Municipiului Bacău ca în termen de 7 zile să plătească bursele către elevi. În caz contrar, încurajăm elevii beneficiari să cheme în judecată Municipiul Bacău pentru obligarea la plata creanțelor exigibile. Totodată, Asociația Elevilor din Bacău va sesiza organele de parchet cu privire la nepunerea în executare, de către primarul Lucian Viziteu, a hotărârii de consiliu care aprobă bursele elevilor”,  anunță Asociația Elevilor din Bacău.

”Așa cum le-am comunicat elevilor și este stipulat și în hotărârea Consiliului Local de aprobare a cuantumului și numărului burselor, cele peste 10.000 de burse vor fi plătite imediat după aprobarea bugetului local, fiind o simplă formalitate legală. Timp de 10 ani, mecanismul de burse a fost subdimensionat și în afara legii, iar dacă cineva trebuie să răspundă în fața justiției sunt fostele administrații, nu noi, care am făcut demersuri pentru intrarea respectarea drepturilor elevilor băcăuani încă din primele zile ale mandatului”, spune Cristian Ghingheș – viceprimar al Municipiului Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii