Rectorul Universității Babeș-Bolyai, despre „disputa CNATDCU”, instituția-cheie în analizarea plagiatelor: „Reglementările actuale au birocratizat atât de mult încât instituția este frânată major în ceea ce ar trebui să facă”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, despre „disputa CNATDCU”, instituția-cheie în analizarea plagiatelor: Reglementările actuale au birocratizat atât de mult încât instituția este frânată major în ceea ce ar trebui să facă
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Publicat: 21/07/2022, 17:21
Actualizat: 22/07/2022, 03:56

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a publicat pe blogul său un punct de vedere referitor la „disputa CNATDCU”, cu referire la noile legi ale educației.

Informația privind decizia de desființare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția-cheie în analizarea plagiatelor, prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a fost pus în dezbatere publică, a fost publicată de Edupedu.ro.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al cărei rector este Daniel David, a publicat un punct de vedere în care își prezintă îngrijorarea față de implicarea politicului în etica academică.

“Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a observat cu îngrijorare acțiunile politicului care afectează etica academică, demarate cu mai mult timp în urmă, dar culminând cu recenta decizie a Curții Constituționale, care complică măsurile ce se pot lua în contextul plagiatului”, sunt câteva dintre precizările apărute pe site-ul news.ubbcluj.ro.

„Noua lege nu asigură clar independența și calitatea CNATDCU în astfel de procese”

„Sunt întrebat (prea) frecvent ce părere am eu și UBB despre «disputa CNATDCU», cu referire la noile legi ale educației. UBB va avea un punct de vedere detaliat, așa cum se cuvine, ca parte a procesului de dezbatere. Ca om de știință și rector UBB, nu vreau însă să evit situația, ascunzându-mă după tot felul de motive ca să nu confrunt o temă sensibilă și complicată, așa că iată cum văd eu lucrurile, sincer și direct spus.

În acest moment, mai simplu spus, în actuala paradigmă, construcția este focalizată pe CNATDCU, care are un rol complex: de standardizare, de decizie, de monitorizare, de control și chiar de strategie, fiind o instituție formată în esență din personalități academice de referință. CNATDCU este, astfel, o construcție considerată necesară pentru faza actuală de dezvoltare a mediului academic românesc. Până aici, lucrurile pot fi acceptabile, în condițiile în care o paradigmă nu este adevărată/falsă, ci utilă/inutilă.

Din păcate, reglementările actuale au birocratizat atât de mult organizarea/funcționarea CNATDCU, încât instituția este frânată major în ceea ce ar trebui să facă! Noua lege nu propune o deblocare a funcționării CNATDCU, ci o altă paradigmă, complet diferită, în care accentul se pune pe universități, CNATDCU rămânând doar cu elemente de standardizare, monitorizare și eventual control.

Din păcate, însă noua lege nu asigură clar independența și calitatea CNATDCU în astfel de procese, cu implicații negative mai ales în condițiile în care nu în toate universitățile românești integritatea și performanța academică (corect înțeleasă) sunt parte centrală a culturii organizaționale. Așadar, eu cred că avem două paradigme, ambele prost implementate.

Personal, prefer paradigma a doua, dar bine implementată (nu așa cum apare acum în lege! – de aceea UBB va face sugestii în acest sens), dar înțeleg și pot accepta încă o perioadă necesitatea primei paradigme (pe care însă aș dori-o mai funcțională pe linia simplității/transparenței/celerității – și aici vom avea sugestii concrete)”, a scris rectorul Daniel David pe blogul său.

Reacția lui Sorin Cîmpeanu privind desființarea CNATDCU

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că prevederile noii legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând să fie soluționate de CNATDCU, potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.

Precizările au loc în contextul în care, în plin scandal legat de plagiatul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare ar urma să fie desființat prin reorganizare și prin pierderea atribuțiilor, conform noului proiect de lege aflat în dezbatere publică.

Ministrul Educației mai susține că prin noul proiect de lege, aflat în dezbatere publică până în 24 august, Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va verifica existența plagiatului în lucrările de doctorat, iar după constatarea plagiatului de către aceasta, Ministerul Educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că noile legi ale educației desființează Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, dar înființează Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”