Refugiații afgani aflați în hotelurile din Marea Britanie cer să fie trimiși înapoi în Afganistan

Refugiații afgani aflați în hotelurile din Marea Britanie cer să fie trimiși înapoi în Afganistan
Publicat: 10/10/2021, 19:34

Afganii care au sosit recent în Marea Britanie, după ce au fugit din țara lor, speriați de talibanii întorși la putere, au cerut să fie trimiși înapoi. Acest lucru pune la îndoială succesul operațiunii Warm Welcome, care a fost lansată de Boris Johnson pe 29 august pentru a ajuta refugiații afgani care sosesc în Marea Britanie, oferind sprijin pentru a-și putea „reconstrui viața, să-și găsească un loc de muncă, să aibă acces la educație și să se poată integra în comunitățile lor locale”.

Cu toate acestea, lipsa unor locuințe pentru refugiații afgani a însemnat ca multe dintre familii să rămână înghesuite în hoteluri transformate peste noapte în unități temporare de cazare. Deja, mulți dintre refugiații afgani din Marea Britanie s-au săturat, scrie The Guardian.

Lipsa generalizată de locuințe înseamnă că hotelurile au fost transformate în cazare temporară de urgență pentru 7.000 de refugiați afgani. 

Un medic care lucrează cu afganii de câteva săptămâni, dar care a cerut să rămână anonim, a declarat că oamenii sunt la limita răbdării.

Programul guvernului britanic Warm Welcome este catalogat un ”eșec”

„Am avut câțiva pacienți care îmi spuneau că vor să plece acasă. Un tip, care avea 67 de ani, spunea continuu că nu mai suportă și că trebuie să iasă din acea cameră de hotel. Altul a spus că vrea să fie eliberat din acest hotel. A trebuit să-l pun pe medicamente, la fel și pe soția lui, pentru că erau extrem de afectați”, a spus medicul.

Consilierul Danny Thorpe, de la Royal Borough of Greenwich, sud-estul Londrei, a declarat că lipsa sprijinului guvernamental, în momentul sosirii celor 700 de afgani în district, este un „eșec șocant”.

„A existat o imensă nepotrivire între retorica politicienilor înalți din guvern și faptele lor îi a-i sprijini pe oameni”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Medact, o organizație caritabilă de sănătate care face campanii pentru protejarea drepturilor omului la asistență medicală, a declarat că sunt preocupați de dispozițiile pentru solicitanții de azil, inclusiv cei din cadrul programului Warm Welcome.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase