Prima pagină » Actualitate » Reguli privind tăierea porcului de Crăciun. ANSVSA îi avertizează pe români cu privire la riscurile la care se supun

Reguli privind tăierea porcului de Crăciun. ANSVSA îi avertizează pe români cu privire la riscurile la care se supun

Reguli privind tăierea porcului de Crăciun. ANSVSA îi avertizează pe români cu privire la riscurile la care se supun

Tradiția tăierii porcului de Crăciun este respectată în România, dar ANSVSA îi avertizează pe consumatori cu privire la riscurile la care se supun dacă nu își iau măsuri de siguranță. Oamenii trebuie să fie atenți la câteva aspecte atunci când cumpără carne de porc sau pui și, mai ales, să fie atenți în ce condiții a fost păstrată carnea respectivă.

Cine vinde carne în condiții improprii riscă amenzi drastice, de până la 40.000 de lei.

În plus de asta, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenția că, în gospodărie, porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”.

Sfaturi de la ANSVSA

Așadar, ANSVSA recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită achiziţionării şi manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă, pentru a preveni orice risc de contaminare.

Potrivit unui comunicat de presă, după cumpărarea alimentelor de origine animală, acestea trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.

În ceea ce priveşte sacrificarea porcului în gospodărie, reprezentanţii ANSVSA recomandă ca această operaţiune să fie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică.

„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, avertizează inspectorii ANSVSA.

Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei şi 90 de lei plus TVA.

Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.

La ce să fim atenți în piețe

De asemenea, ANSVSA recomandă consumatorilor care fac cumpărături în pieţe şi târguri:

  • să verifice existenţa vitrinelor frigorifice şi integritatea ambalajelor;
  • să se asigure că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate.

Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi să aibă etichete cu date despre producător şi sortiment.

Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă.

Nu în ultimul rând, ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor.

CITEȘTE ȘI:

Cât se pierde din greutatea porcului după tăiere. Cu câtă carne rămânem după ce cumpărăm porc „în viu”

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Europa 2026: previziuni salariale, țările cu cele mai mari creșteri. România și Ucraina, singurele pe minus
Digi24
Cea mai scăzută temperatură de pe Pământ în acest moment. Zilele următoare sunt prognozate și -60 de grade Celsius
Cancan.ro
ULTIMUL mesaj al lui Ion Drăgan. Ce a postat artistul, cu câteva ore înainte să moară
Prosport.ro
FOTO. Mădălina Ghenea le-a tăiat răsuflarea tuturor când a apărut așa la filmări
Adevarul
Indignarea unui muncitor român stabilit în Spania, după ce i s-a oferit un salariu de 1.800 euro: „Nu acceptați aceste mizerii”
Mediafax
Cod portocaliu de viscol în zona de munte din județele Hunedoara și Caraș-Severin
Click
Trei zodii își rescriu destinul de la început de an. Ianuarie le schimbă viața în bine, renasc din propria cenușă
Digi24
A murit Pat Finn. Actorul din serialele „Seinfeld” și „Friends” avea 60 de ani
Cancan.ro
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu în prima zi de Crăciun. Meniul strict era făcut cu o zi înainte
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Dacia deschide comenzile noului Spring pe piețele vest-europene. România încă vinde vechea generație
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?