Prima pagină » Actualitate » Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Rețetă tradițională moldovenească de VARZĂ murată la butoi. Lucrul de care trebuie să țină cont orice gospodină

Varza murată se poate servi ca garnitură, în salate sau ca ingredient în diverse preparate. Este delicioasă și sănătoasă. Iată o rețetă tradițională moldovenească pentru varză murată la butoi, perfectă pentru iarnă.

Ingrediente:

  • 10 kg de varză
  • 200 g de sare (de preferat sare neiodată)
  • 2-3 morcovi (opțional)
  • 1-2 foi de dafin (opțional)
  • 10-15 boabe de piper (opțional)
  • 1-2 ardei iute (opțional, pentru un gust mai picant)
  • sfeclă
  • crenguțe de busuioc uscat
  • felii de gutui
  • boabe de porumb, hrean (opțional)

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Instrucțiuni

Alege varză proaspătă, fără frunze uscate sau bătute de grindină. Alege varză cu cel mult un diametru, astfel încât să încapă pe gura butoiului. Dă pe răzătoare morcovii și amestecă-i cu varza. Morcovii adaugă culoare și un gust dulceag.

Pune varza în butoi și presară sarea peste ea. Amestecă bine pentru a distribui sarea uniform. Varza va începe să lase apă. Adaugă foile de dafin, boabele de piper și ardeii iuți și celelalte ingrediente, care contribuie la aroma finală.

Un factor foarte important este modul în care așezi varza în butoi. Pune verzele foarte apropiate, astfel încât să se elimine aerul. Poți folosi o paletă sau un obiect greu pentru a presa varza. Este important ca varza să fie complet acoperită de suc și butoiul să fie bine strâns. Acesta este un pas foarte important în prepararea verzei la butoi, de care toate gospodinele trebuie să țină cont.

Rețetă tradițională moldovenească de varză murată la butoi. Fermentare

Lasă butoiul la temperatura camerei, ferit de soare, timp de 2-4 săptămâni, în funcție de temperatura ambientului și de cât de acră îți place varza. Verifică din când în când și asigură-te că varza este acoperită cu lichid. După ce varza a fermentat, poți muta butoiul într-un loc mai rece (subsol sau debara) pentru a încetini procesul de fermentare.

FOTO: Pixabay

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Solstițiul de iarnă 2025. Ce se întâmplă în cea mai scurtă zi a anului
Digi24
„Macron l-a trădat pe Merz și știe că va trebui să plătească”. Cum s-au inversat rolurile Franței și Germaniei în Uniunea Europeană
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună ianuarie 2026 cum nu a mai fost în România. Ce se întâmplă în București
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
„Asta e tot ce vreau eu”. Reacția virală a unei mame filipineze din România a emoționat internetul
Mediafax
Romanul din 1987 care a devenit bestseller peste noapte. A stârnit o adevărată revoltă!
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, gest sfâșietor când și-a văzut mama în sicriu. Nu s-a mai putut abține
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Puțini îi știu numele, dar invenția ei a schimbat viața a milioane de femei
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii