Inteligența artificială e folosită tot mai mult pentru falsuri, cu ajutorul aplicațiilor AI se realizează prescripții medicale cu tot cu parafă și adeverințe care să-i scape pe elevi de chiulul de la ore. Poliția atrage atenția că astfel de fraude sunt foarte aspru pedepsite prin lege.
Cazurile de rețete folosite în mod fraudulos au crescut în ultimele luni. Specialiștii spun că în mod normal sistemul informatic prin care se eliberează rețete te poate atenționa dacă există o eroare. Se știe însă că, deseori, sistemul informatic al CNAS nu funcționează, astfel că medicii și farmaciștii lucrează offline. În acest caz, valoarea rețetei poate fi imputată chiar celor care eliberează medicamentele.
Elevii și studenții folosesc inteligența artificială pentru a genera și adeverințe medicale. Pe rețelele sociale circulă tot mai multe metode prin care utilizatorii arată cum pot fi falsificate astfel de documente. Profesorii sunt deja familiarizați cu fenomenul. Mulți elevi scapă basma-curată. Consecințele pot fi și de ordin penal.
Dacă respectivele adeverințe sunt folosite la unitatea de învățământ sau la locul de muncă și produc efecte juridice, atunci putem vorbi clar de o infracțiune de fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale.
Folosirea unui înscris oficial sau sub semnătură privată se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de până la 3 ani când înscrisul este oficial, potrivit Stirile Observator.
CITEȘTE ȘI: