Prima pagină » Actualitate » Rezervele de apă din lacurile de acumulare, la jumătate. Ploile de primăvară prognozate pot remedia situația

Rezervele de apă din lacurile de acumulare, la jumătate. Ploile de primăvară prognozate pot remedia situația

Rezervele de apă din lacurile de acumulare, la jumătate. Ploile de primăvară prognozate pot remedia situația
Rezerve de apă ale României scad constant. Seceta din iarnă a diminuat la jumătate volumul lacurilor de acumulare. Din cauza regimului hidrologic deficitar din ultimele luni, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este astăzi de 56%, comparativ cu sfârșitul lunii ianuarie când era de 62%, anunță Apele Române. Totuși, meteorologii anunță ploi consistente în perioada următoare, ceea ce ar putea îmbunătății situația.

Lacurile de acumulare asigură parte din rezerva de apă potabilă a țării, dar contribuie și la alimentarea hidrocentraleleor. Deși nivelul în principalele 40 de lacuri de acumulare este mai scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, gestionăm atent resursa de apă pentru a asigura necesarul zilnic pentru toți beneficiarii, cu prioritate pentru populație, anunță Apele Române.

Situația din ianuarie

Specialiştii afirmă că scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitaţiilor din perioada mai-decembrie 2024 şi de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani, anunțau autoritățile încă din ianuarie.

”Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, în scădere faţă de sfârşitul lunii noiembrie 2024 (68%) şi considerabil mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2023 (80%). Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani. Comparativ, cel mai redus coeficient înregistrat în ultimii 15 ani a fost în 2011, când rezervele de apă au ajuns la doar 50%”, arată, încă din ianuarie, Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Deși rezerva de apă provenită din stratul de zăpadă s-a înjumătățit, fiind cea mai mică din ultimii 5 ani, optimizăm volumele de apă astfel încât să păstrăm o rezervă suficientă pentru perioada următoare.

Vin ploile

Prognozele elaborate de colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță precipitații apropiate de normalul perioadei în următoarele două săptămâni.

Zilnic poți consulta prognoza reactualizată pe site-ul www.hidro.ro în secțiunea „Buletin hidrologic”.

Citește și