FOTO-VIDEO. România, înzăpezită în aprilie. Sute de persoane, salvate de intervenția pompierilor / Moldova, sub avertizare COD ROȘU

Publicat: 06/04/2023, 07:52
Actualizat: 06/04/2023, 09:42

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod roșu de viscol puternic și ninsori abundente în patru județe din Moldova. Situația este disperată în regiune, acolo unde pompierii intervin pentru a salva oamenii aflați în pericol.

Apelurile la numărul unic de urgență 112 nu se mai opresc, cei mai mulți români raportând că au rămas înzăpeziți pe drumurile publice.

Drumuri închise, gospodării fără curent electric

Mai multe drumuri naționale, dar și județene au fost închise de autorități urmare a ninsorilor puternice din ultimele ore. În Iași și Botoșani, nu se circulă, iar elevii au rămas acasă joi, 6 aprilie, după ce școlile din aceste județe și-au închis porțile.

Pompierii sunt chemați să intervină pentru diverse situații. Unii oameni au rămas înzăpeziți pe șosele, alții reclamă pene de curent.

În județul Botoșani, a fost cod roșu de intervenții și la ISU, după ce pompierii au făcut noapte albă pentru a salva sute de persoane rămase blocate în mașini.

Clipe de coșmar pentru o familie cu trei copii, care a rămas fără combustibil în autoturism și n-au mai avut cu ce să se încălzească. Efortul pompierilor a fost supraomenesc, aceștia având de înfruntat nămeți de peste doi metri, un viscol teribil și vizibilitatea scăzută pentru a veni în ajutorul lor. A fost nevoie de o șenilată pentru ca familia cu trei copii să ajungă în siguranță la o ambulanță.

Într-o situație dramatică s-a aflat și o femeie în vârstă de 53 de ani, care avea nevoie de dializă. După mai bine de 10 ore, ea a ajuns la „Urgențe”, fiind preluată de medici spre evaluarea stării de sănătate.

Noapte albă pentru pompierii din Vaslui și Iași

Nici în județele Vaslui și Iași nu a fost liniște, informează Antena 3.

La Vaslui, din cauza stratului de zăpadă care pe alocuri a atins doi metri, o ambulanță nu a mai putut ajunge într-un sat, acolo unde fusese solicitată de un tânăr în vârstă de 28 de ani, pacient cu probleme medicale. El a ajuns la medicii de pe ambulanță transportat cu un tractor pus la dispoziție de Primăria din localitate.

Tot în Vaslui, două microbuze și cinci mașini care transportau navetiști au rămas blocate pe drumurile înzăpezite. După aproape două ore de „luptă” cu nămeții, oamenii au fost salvați.

Aceeași situație disperată se regăsește și în județul Iași, plasat de ANM sub cod roșu de viscol și ninsori abundente.

Din cauza căderii masive de zăpadă, un autocar plin cu copii a rămas blocat pe un drum din județ. „Veneam de la Iași, am trecut prin Târgu Frumos și urma să ne oprim la o pensiune în Roman. Eram în «Săptămâna altfel». Sunt peste 50 de elevi. Ni s-a oferit ajutor și acum suntem cazați. O să vedem mâine ce se va întâmpla”, a declarat unul dintre însoțitorii elevilor.

„Am vrut să îi cazăm la noi, la centrul multifuncțional, dar nu avem condiții pentru copii, sunt 57. Totuși, ne-am organizat și îi cazăm la un hotel în Târgu Frumos”, au transmis autoritățile.

În Iași, vremea nefavorabilă a dus la sistarea cursurilor școlare.

Autoritățile au luat decizia de a închide mai multe drumuri naționale din Moldova încă de miercuri seară. Astfel, Drumul Național 2 a fost închis în zona județului Bacău, dar și pe raza județului Iași. La fel, circulația este interzisă și pe DN 2F, DN 28 (pe raza județelor Iași, Vaslui și Neamț) DN 24 și DN 29 și DN 17.

Cod roșu în patru județe din Moldova

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineața, 6 aprilie, o nouă avertizare cod roșu de ninsoare și viscol pentru mai multe localități din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.

Potrivit ANM, în județul Botoşani sunt vizate de codul roșu localitățile Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Vorona, Ungureni, Hudești, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Suharău, Bălușeni, Lunca, Tudora, Havârna, Vlădeni, Cristești, Vorniceni, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Pomârla, Stăuceni, Roma, Unțeni, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Blândești, Cândești, Cordăreni, Brăești, Concești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.

Sub cod roșu este și zona joasă a județului Suceava, respectiv localitățile Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Cajvana, Vicovu de Sus, Dolhasca, Siret, Liteni, Marginea, Salcea, Dumbrăveni, Cornu Luncii, Udești, Arbore, Mălini, Șcheia, Verești, Preutești, Bosanci, Baia, Zvoriștea, Todirești, Vicovu de Jos, Păltinoasa, Frătăuții Noi, Dărmănești, Forăști, Milișăuți, Frătăuții Vechi, Fântânele, Grănicești, Râșca, Boroaia, Ipotești, Vadu Moldovei, Volovăț, Rădășeni, Horodnic de Sus, Dornești, Cacica, Dolhești, Moara, Horodniceni, Satu Mare, Adâncata, Vulturești, Bogdănești, Bilca, Mitocu Dragomirnei, Hânțești, Pătrăuți, Stroiești, Bălcăuți, Iaslovăț, Zamostea, Siminicea, Voitinel, Grămești, Pârteștii de Jos, Calafindești, Drăgoiești, Drăgușeni, Gălănești, Botoșana, Horodnic de Jos, Berchisesti, Bunești, Ilișești, Fântâna Mare, Mușenița, Comănești, Hârtop, Poieni-Solca, Șerbăuți, Ciprian Porumbescu, Burla, Bălăceana.

În județul Neamţ sunt sub avertizare localitățile Roman, Târgu Neamț, Săbăoani, Vânători-Neamț, Tămășeni, Răucești, Cordun, Horia, Doljești, Gherăești, Podoleni, Grumăzești, Bodești, Trifești, Petricani, Ion Creangă, Girov, Sagna, Români, Icușești, Botești, Țibucani, Bârgăuani, Mărgineni, Urecheni, Timișești, Brusturi, Bahna, Secuieni, Păstrăveni, Ștefan cel Mare, Costișa, Oniceni, Valea Ursului, Dulcești, Bozieni, Moldoveni, Războieni, Dragomirești, Stănița, Dochia, Tupilați, Făurei, Gâdinți, Ruginoasa, Boghicea, Văleni, Pâncești, Drăgănești, Bira, Poienari.

În județul Iaşi sunt sub cod roșu localitățile Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Podu Iloaiei, Ciurea, Cotnari, Țibănești, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Tătăruși, Miroslava, Lețcani, Țibana, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Valea Seacă, Voinești, Șipote, Erbiceni, Miroslovești, Moțca, Vânători, Bălțați, Ceplenița, Dagâța, Dumești, Strunga, Ion Neculce, Mironeasa, Sinești, Todirești, Mogoșești, Focuri, Cristești, Butea, Mogoșești-Siret, Sirețel, Popești, Lungani, Oțeleni, Mircești, Brăești, Rachițeni, Gropnița, Plugari, Horlești, Tansa, Coarnele Caprei, Alexandru I. Cuza, Grajduri, Movileni, Balș, Șcheia, Heleșteni, Hărmănești, Românești, Ciohorăni, Ipatele, Fântânele, Costești, Mădârjac, Cucuteni.

În aceste zone se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Avertizarea este valabilă până joi, 6 aprilie 2023, la ora 10:00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?